Go to Top

C# vs. C++: прилики и разлики

Ако сте нов в програмирането, вероятно ще ви е трудно да решите откъде да започнете. Има толкова много езици за програмиране, от които да избирате. Някои са кръстени толкова подобно, че е трудно да се определи от пръв поглед разликата между тях, например като C# и  C++.

Изучаването на език за програмиране отнема известно време и усилия. Така че помага да знаете кой от двата ще работи по-добре за вас, преди да започнете, въпреки че знанията, които печелите от изучаването на един език, ще ви помогнат да научите по-лесно други езици в бъдеще. В тази статия ще разгледаме C++ и C#, за да ви помогнем да определите кой език за програмиране е за вас.

История на C++ и C #

C++ е по-стар от C# с доста години. C++ е създаден като разширение на програмния език C през 1985 г. от Bjarne Stroustrup. Той е искал да добави функционалност и обектно ориентирани възможности към езика С, като същевременно запази скоростта и ефективността му, с които С е известен. Обектноориентирания подход в програмирането означава, че написаният код би бил по-модулен, по-малко сложен и многоизползваем. Също така би спестил време за развой.

Популярността на C++ нарастна изключително, и той се превърна в предпочитания език за писане на приложения, където хардуерната производителност е необходимост.

C# всъщност е друго разширение на езика C, а не произхожда от С++. Microsoft го пусна, за да се конкурира с езика за програмиране Java през 2000 г. и го проектира да работи в .NET платформата на Microsoft. Той също е обектно ориентиран език с всички ползи, които носи тази парадигма. В продължение на много години C# се изпълняваше само на операционната система(ОС) Windows и беше един от най-популярните езици за програмиране на тази ОС.

Но от друга страна това го ограничаваше, следователно и неговата употреба – също. Сега, C# може да работи на Windows, Mac, и Linux  с помощта на .NET runtime ядрото. С днешна дата може да се каже, че C# се превърна в един от популярните езици на всички тези платформи.

kurs po programirane na C# programming c++

По какво си приличат C++ и C#?

Като се има предвид, че и C++, и C# са произхождат от програмния език C, има някои прилики между двата езика:

  • Произлизат от езика за програмиране C: Това означава, че синтаксисът на двата езика е подобен. И в двата се използват къдрави скоби, за да разделят кода на блокове и изискват точка и запетая в края на всяка команда (било то написана на един или повече редове).
  • Обектно ориентирани: И двата са обектно ориентирани. Това означава, че можете да напишете код и на двата езика, които са модулни, гъвкави и многоизползваеми.
  • Използват компилатори: И C++, и C# са компилаторни езици. Това означава, че след като приключите с писането на кода, трябва да го стартирате през компилатор, който го превръща в изпълним файл, който може да се изпълнява от само себе си на платформата, за която е съставен. Например можете да създадете .exe файл на всеки от двата езика, който да се изпълнява на Windows ОС.

По какво се различава C# от C++?

Макар че има няколко прилики между C# и C++, има и много разлики:

  • Производителност: C++ кода е много по-производителен от C# код. C++ приложенията са създадени, за да взаимодействат директно с хардуера, на който е инсталирана конкретна операционна система. C# приложения са създадени за .NET runtime, което натоварва повече компютърните системи и бави работата на приложенията, защото добавя слой между вашия код и хардуера.
  • Предупреждения при компилиране: Компилаторът на C++ ще ви позволи да пишете и стартирате всякакъв код. Но това е език от ниско ниво(по-близо до машинен код спрямо езиците от високо ниво), така че е възможно да се напише програма, която може да повреди операционната система и хардуера. Компилатора на C# от друга страна, показва предупреждения, които ще ви уведомят, когато пишете код, който може да причини проблеми.
  • Събиране на боклука(Garbage Collector): C# се грижи за паметта на компютъра вместо вас и автоматично премахва ненужните обекти от паметта. В C++ трябва да се справите сами с това управление. Ако сте неопитни програмисти и забравите да правите това, лесно ще препълните паметта с излишни обекти и това ще намали бързодействието на приложението ви.
  • Размер на Binary кода: Въпреки че и двата езика превръщат кода ви в двоичен файл, те го правят по различен начин. C++ приложенията се компилират за конкретна платформа и включват само тези библиотеки, необходими за вашето приложение, за да работи на тази платформа. C# е предназначен за използване с .NET framework. Двоичния код на C# приложение е много по-голям, защото включва в себе си целия .NET framework, дори ако вашият конкретен код не се нуждае от част от рамката. C# се компилира в нещо, наречено CLR: Common Language Runtime, което след това се интерпретира по начин JIT (Just In Time) в ASP.NET.  Тук определено С++ печели.

Повече за двата езика, може да научите ако се включите в курс по програмиране със C# и .Net или курс по програмиране на C++ за разработване на игри. А защо не и да се запознаете с техния предтеча в курс по програмиране на C? Всичко е възможно и е във ваши ръце.

 

 

 

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

ВИЖ ПОВЕЧЕ