Go to Top

C# vs. C++: прилики и разлики

Ако сте нов в програмирането, вероятно ще ви е трудно да решите откъде да започнете. Има толкова много езици за програмиране, от които да избирате. Някои са кръстени толкова подобно, че е трудно да се определи от пръв поглед разликата между тях, например като C# и  C++.

Изучаването на език за програмиране отнема известно време и усилия. Така че помага да знаете кой от двата ще работи по-добре за вас, преди да започнете, въпреки че знанията, които печелите от изучаването на един език, ще ви помогнат да научите по-лесно други езици в бъдеще. В тази статия ще разгледаме C++ и C#, за да ви помогнем да определите кой език за програмиране е за вас.

История на C++ и C #

C++ е по-стар от C# с доста години. C++ е създаден като разширение на програмния език C през 1985 г. от Bjarne Stroustrup. Той е искал да добави функционалност и обектно ориентирани възможности към езика С, като същевременно запази скоростта и ефективността му, с които С е известен. Обектноориентирания подход в програмирането означава, че написаният код би бил по-модулен, по-малко сложен и многоизползваем. Също така би спестил време за развой.

Популярността на C++ нарастна изключително, и той се превърна в предпочитания език за писане на приложения, където хардуерната производителност е необходимост.

C# всъщност е друго разширение на езика C, а не произхожда от С++. Microsoft го пусна, за да се конкурира с езика за програмиране Java през 2000 г. и го проектира да работи в .NET платформата на Microsoft. Той също е обектно ориентиран език с всички ползи, които носи тази парадигма. В продължение на много години C# се изпълняваше само на операционната система(ОС) Windows и беше един от най-популярните езици за програмиране на тази ОС.

Но от друга страна това го ограничаваше, следователно и неговата употреба – също. Сега, C# може да работи на Windows, Mac, и Linux  с помощта на .NET runtime ядрото. С днешна дата може да се каже, че C# се превърна в един от популярните езици на всички тези платформи.

kurs po programirane na C# programming c++

По какво си приличат C++ и C#?

Като се има предвид, че и C++, и C# са произхождат от програмния език C, има някои прилики между двата езика:

  • Произлизат от езика за програмиране C: Това означава, че синтаксисът на двата езика е подобен. И в двата се използват къдрави скоби, за да разделят кода на блокове и изискват точка и запетая в края на всяка команда (било то написана на един или повече редове).
  • Обектно ориентирани: И двата са обектно ориентирани. Това означава, че можете да напишете код и на двата езика, които са модулни, гъвкави и многоизползваеми.
  • Използват компилатори: И C++, и C# са компилаторни езици. Това означава, че след като приключите с писането на кода, трябва да го стартирате през компилатор, който го превръща в изпълним файл, който може да се изпълнява от само себе си на платформата, за която е съставен. Например можете да създадете .exe файл на всеки от двата езика, който да се изпълнява на Windows ОС.

По какво се различава C# от C++?

Макар че има няколко прилики между C# и C++, има и много разлики:

  • Производителност: C++ кода е много по-производителен от C# код. C++ приложенията са създадени, за да взаимодействат директно с хардуера, на който е инсталирана конкретна операционна система. C# приложения са създадени за .NET runtime, което натоварва повече компютърните системи и бави работата на приложенията, защото добавя слой между вашия код и хардуера.
  • Предупреждения при компилиране: Компилаторът на C++ ще ви позволи да пишете и стартирате всякакъв код. Но това е език от ниско ниво(по-близо до машинен код спрямо езиците от високо ниво), така че е възможно да се напише програма, която може да повреди операционната система и хардуера. Компилатора на C# от друга страна, показва предупреждения, които ще ви уведомят, когато пишете код, който може да причини проблеми.
  • Събиране на боклука(Garbage Collector): C# се грижи за паметта на компютъра вместо вас и автоматично премахва ненужните обекти от паметта. В C++ трябва да се справите сами с това управление. Ако сте неопитни програмисти и забравите да правите това, лесно ще препълните паметта с излишни обекти и това ще намали бързодействието на приложението ви.
  • Размер на Binary кода: Въпреки че и двата езика превръщат кода ви в двоичен файл, те го правят по различен начин. C++ приложенията се компилират за конкретна платформа и включват само тези библиотеки, необходими за вашето приложение, за да работи на тази платформа. C# е предназначен за използване с .NET framework. Двоичния код на C# приложение е много по-голям, защото включва в себе си целия .NET framework, дори ако вашият конкретен код не се нуждае от част от рамката. C# се компилира в нещо, наречено CLR: Common Language Runtime, което след това се интерпретира по начин JIT (Just In Time) в ASP.NET.  Тук определено С++ печели.

Повече за двата езика, може да научите ако се включите в курс по програмиране със C# и .Net или курс по програмиране на C++ за разработване на игри. А защо не и да се запознаете с техния предтеча в курс по програмиране на C? Всичко е възможно и е във ваши ръце.

 

 

 

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ