Go to Top

C# vs.C++: Кой от двата трябва да изберете?

Поради описаните в предната статия различия между С++ и С#, има и разлики в това за какъв тип приложения е подходящ всеки от двата езика. Ще разгледаме това в следващите редове.

Кой език трябва да използвате: C# или C++?

Обикновено това решение се свежда до това дали предпочитате или имате нужда да създавате бърз и високопроизводителен софтуер или предпочитате да пишете код по-лесно. За неопитния програмист, компилатора на C# осигурява множество облекчения.  Ако производителността е вашият основен приоритет, тогава C++ е правилният избор. В случай, че производителността няма значение толкова много, предпочитате да не се затруднявате с кодирането на детайлите на всичко и искате проектът да бъде направен бързо, тогава трябва да изберете C#.

Настолни приложения

C# първоначално е замислен и предназначен за Windows и използва .NET framework. Тази рамка идва с всички предварително изградени инструменти, от които се нуждаете, за да създадете графичния потребителски интерфейс (GUI) за настолно приложение. Макар че е възможно да се правят настолни приложения с помощта на C++, това ще ви коства много повече време и сложност. Ще трябва да използвате GUI библиотеки на трети страни, които може да бъдат толкова сложни, колкото самия език за програмиране. Поради тази причина C# обикновено е по-добрият избор за писане на настолен софтуер (т. нар. Desktop Applications).

Разработване на игри

Видео игрите са едновременно процесор- и памет-консуматори. 3D видео игрите изискват наличието на мощен графичен процесор. Производителността, която C++ носи на приложенията, го прави един от най-популярните езици за програмиране, използвани в разработката на игри. Можете да използвате C# за разработка на игри с  Unity, но повечето от топ видеоигрите са написани на C++.

курс по C# и C++

Уеб разработка

Доколкото ефективността на даден уебсайт има значение, скоростта, която осигурява език като C++, не си струва времето, което ще ви е необходимо за разработването на уеб приложение, пишейки хиляди редове код, ако използвате този език. Един от топ езиците за създаване на уеб приложения както на ОС Windows, така и на Linux е C#.

IoT устройства

IoT устройства могат да бъдат интелигентни часовници, телевизори, автомобили, уреди, медицински устройства и др. Тези устройства имат ограничени изчислителни ресурси, защото хардуерът е вграден вътре в устройството. C++ позволява на разработчиците да контролират процесите на ниво хардуер и в повечето случаи е единственият език, който можете да използвате на тези устройства.

Научете повече за C# и C++

Който иска да научи език за програмиране от високо ниво, който върши част от работата по осигуряване на качествен код – като гарбидж колектора или помощните съобщения на компилатора когато правите грешки – C# е вашия език. Особено ако сте се насочили към изграждане на настолни приложения, уеб приложения и сървърен софтуер за Linux или Windows. Можете да започнете още сега като проверите кога започва следващия курс по Програмиране със C# и .Net на компютърно образователен център Progress.

Ако искате да научите високопроизводителен програмен език от по-ниско ниво, използван за програмиране на операционни системи, видеоигри и всякакъв вид хардуер, тогава вашия избор трябва да е C++ и курсът по програмиране на C++.

Какво решихте? C# или C++? Разбира се, винаги можете да научите и двата! Или ако се колебаете кой от фамилията на С езиците ще ви даде най-голямо предимство, най-доброто начало ще е въвеждащият курс Програмиране на C.

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ