Go to Top

C# vs.C++: Кой от двата трябва да изберете?

Поради описаните в предната статия различия между С++ и С#, има и разлики в това за какъв тип приложения е подходящ всеки от двата езика. Ще разгледаме това в следващите редове.

Кой език трябва да използвате: C# или C++?

Обикновено това решение се свежда до това дали предпочитате или имате нужда да създавате бърз и високопроизводителен софтуер или предпочитате да пишете код по-лесно. За неопитния програмист, компилатора на C# осигурява множество облекчения.  Ако производителността е вашият основен приоритет, тогава C++ е правилният избор. В случай, че производителността няма значение толкова много, предпочитате да не се затруднявате с кодирането на детайлите на всичко и искате проектът да бъде направен бързо, тогава трябва да изберете C#.

Настолни приложения

C# първоначално е замислен и предназначен за Windows и използва .NET framework. Тази рамка идва с всички предварително изградени инструменти, от които се нуждаете, за да създадете графичния потребителски интерфейс (GUI) за настолно приложение. Макар че е възможно да се правят настолни приложения с помощта на C++, това ще ви коства много повече време и сложност. Ще трябва да използвате GUI библиотеки на трети страни, които може да бъдат толкова сложни, колкото самия език за програмиране. Поради тази причина C# обикновено е по-добрият избор за писане на настолен софтуер (т. нар. Desktop Applications).

Разработване на игри

Видео игрите са едновременно процесор- и памет-консуматори. 3D видео игрите изискват наличието на мощен графичен процесор. Производителността, която C++ носи на приложенията, го прави един от най-популярните езици за програмиране, използвани в разработката на игри. Можете да използвате C# за разработка на игри с  Unity, но повечето от топ видеоигрите са написани на C++.

курс по C# и C++

Уеб разработка

Доколкото ефективността на даден уебсайт има значение, скоростта, която осигурява език като C++, не си струва времето, което ще ви е необходимо за разработването на уеб приложение, пишейки хиляди редове код, ако използвате този език. Един от топ езиците за създаване на уеб приложения както на ОС Windows, така и на Linux е C#.

IoT устройства

IoT устройства могат да бъдат интелигентни часовници, телевизори, автомобили, уреди, медицински устройства и др. Тези устройства имат ограничени изчислителни ресурси, защото хардуерът е вграден вътре в устройството. C++ позволява на разработчиците да контролират процесите на ниво хардуер и в повечето случаи е единственият език, който можете да използвате на тези устройства.

Научете повече за C# и C++

Който иска да научи език за програмиране от високо ниво, който върши част от работата по осигуряване на качествен код – като гарбидж колектора или помощните съобщения на компилатора когато правите грешки – C# е вашия език. Особено ако сте се насочили към изграждане на настолни приложения, уеб приложения и сървърен софтуер за Linux или Windows. Можете да започнете още сега като проверите кога започва следващия курс по Програмиране със C# и .Net на компютърно образователен център Progress.

Ако искате да научите високопроизводителен програмен език от по-ниско ниво, използван за програмиране на операционни системи, видеоигри и всякакъв вид хардуер, тогава вашия избор трябва да е C++ и курсът по програмиране на C++.

Какво решихте? C# или C++? Разбира се, винаги можете да научите и двата! Или ако се колебаете кой от фамилията на С езиците ще ви даде най-голямо предимство, най-доброто начало ще е въвеждащият курс Програмиране на C.

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

ВИЖ ПОВЕЧЕ