Go to Top

Пандемия и обучения

 

Пандемията от коронавирус промени из основи начина, по който живеем, всичко e  засегнато — от работата и свободното време до пътуванията.

Положението не е по-различно и в сферата на образование. Внезапното затваряне на училищата в почти всички страни по света през пролетта на 2020 г. изправи учители, ученици, родители и образователни експерти пред необичайни предизвикателства. Присъственото обучение в класната стая беше преместено от днес за утре във всекидневната или детската стая у дома. Бързо стана ясно, че в случая не става въпрос за кратко прекъсване на училищната дейност, каквото познаваме отчасти заради едноседмичните грипни ваканции. Обявеното по цял свят положение на пандемия беше едновременно дългосрочно и неопределено. Никой не знаеше за какъв период от време корона вирусът ще предизвика застой в обществения живот. Така образователните институции, базирани на фиксирани данни, планиране на часовете, изпитни дати и най-вече на социалното взаимодействие във физическо пространство, беше лишена от основополагащия си фундамент. В началото на пандемията никой нямаше разработен кризисен план. В продължение на месеци по време на ограничителните мерки училищата, колежите, университетите и учебните центрове затвориха вратите си и онлайн уроците станаха новото нормално.

Образованието, каквото го познаваме, никога няма да бъде същото. Смяната на технологиите днес е в рамките от 2 до 5 години и за да сме в  крак с времето трябва непрекъснато да се учим и усъвършенстваме. Пандемията даде силен тласък за използването на информационните технологии в  живота и в обучението. Промяната на начина, по който  се преподава и адаптирането към електронно обучение открива нови възможности за предаване на послания и за по-добро, по-безопасно, по-достъпно и по-привлекателно образование. Информационните технологии оформят начина, по който учим, общуваме, работим и организираме обществото. При трансформацията в дигиталната ера дигиталните компетенции стават решаващи за способността на хората да функционират в обществото и се включват в пазара на труда. Следователно инвестирането в дигиталните умения през целия живот е от изключително значение.

Споделянето на класната стая с други ученици или офис с колеги е известно със своите положителни ефекти: взаимно учене, обмяна на идеи, здравословно съперничество, социално влияние и т.н. Освен това взаимодействията в стая са жизненоважни за развитието на социални умения, чувство за идентичност, положително самочувствие, емпатия, работа в екип и чувството за принадлежност към група.

Задържането вкъщи може да предизвика уникални психосоматични реакции на стрес. Да бъдеш ограничен от социални контакти само с членове на домакинството и лишен от контакти лице в лице със своите колеги или съученици може да доведе до чувство на самота, скръб, депресия, липса на концентрация или безсъние.

За да се справят с предизвикателствата на пандемията за хората е особено важно да продължат да бъдат свързани с образованието и ежедневните си дейности да намерят някакъв позитивен подход, да извлекат нещо полезно от ограниченията. Мнозина отделят повече време на семейството и на хобитата си, усвояват нови умения в онлайн общуване. Онлайн средата дава възможност човек да се учи навсякъде и по всяко време, развивайки такива ценни качества като: самодисциплина, управление на времето, фокус и внимание.

Ако и Вие искате да оползотворите времето си, възползвайте се от обученията, които предлагаме онлайн в Компютърно образователен център “Progress”

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ