Go to Top

5 лесни начина да учим ефективно

– Не казвай, че нямаш достатъчно време. Имате точно същия брой часове на ден, които бяха дадени на Хелън Келър, Пастьор, Микеланджело, Майка Тереза, Леонардо да Винчи, Томас Джеферсън и Алберт Айнщайн.

Х. Джаксън Браун младши

Информацията ни залива ежедневно непрекъснато под различна форма независимо от това дали желаем да научаваме някои неща или не. Искаме или не, ние непрекъснато учим.

Съвременните професии поставят непрекъснато предизвикателства пред човека, които му помагат да израства професионално всеки един ден. Едно от тях и може би основното е това непрекъснато човек да учи ефективно, така че да подобрява професионалните си умения. Това е валидно за всяка професия. Независимо дали човек иска да стане програмист, графичен дизайнер, системен администратор или специалист по дигитален маркетинг

Често пъти, динамичното ежедневие поставя един специалист в разнообразни ситуации, в които той понякога се налага да взема бързи решения или да отдели време за допълнително проучване. Именно в такива случаи се налага да имаме ефективен подход, който да ни помага да учим в кратки срокове и с добри резултати.

Съществуват различни техники и подходи, които помагат ефективно да се научават нови неща. Сега ще обърнем внимание на някои от тях.

Направете място

Когато имате поставен казус и е необходимо да се направи проучване, което включва научаване на нови неща е необходимо да се “направи малко място”.

Направете кратка почивка, която може да включва разходка в близкия парк. Или пък неангажираща дискусия с колеги. Идеята е да спрете това с което се занимавате и да остане “свободно място”, така че да съберете мислите си.

Дори може да направите лека гимнастика или подходящи за вас физически упражнения.

Друг полезен вариант е просто да смените фокуса и да свършите нещо друго, което и без това трябва да се направи.

Или както казват старите хора, поспрете за малко.

Учете на части

Разделете материала, който имате да учите на малки части, които са удобни за учене и по-лесно възприемане. За пример можем да вземем техниката Помодоро, която разделя работата на определени блокове от 20 минути с почивки от по 5 минути. Вие може да опитате с интервали от половин час.

Отделете време за учене с концентрация без да се разсейвате за половин час и след това направете пет минути почивка. И така редувайте на блокове от по 30 минути с 5 минути почивка между тях.

Научете някой друг

Опитайте да научите някой друг на това, което вие трябва да усвоите. Това ще ви помогне да възприемете материала още по-добре и да попълните някои пропуски в процеса на обучение. Също така, ще сте наясно с материята по такъв начин, че да може да е разяснявате, обяснявате и прилагате на практика във вашите ежедневни задачи.

Дремнете за малко

Много полезно и с доказана ефективност е това човек да прави кратка дрямка един или два пъти в течение на работния ден ако това е възможно. Кратката дрямка има положително въздействие върху нервната система и дава възможност за почивка на организма.

Дрямката може да бъде съчетана с приятен и отпускащ музикален фон и с упражнения за релаксация.

Водете си бележки

Докато усвоявате нов материал полезна и доказ на практика е воденето на бележки на ръка. Нека не забравяме, че в средното и висшето образование системно се водят записки на ръка по време на занятия, така че вече имате този навик напълно усвоен.

Опитайте и ще се убедите сами, че ученето ще ви върви много по-лесно и ефективно!

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ