Go to Top

Как да подобрим уменията си за четене?

Дали човек чете или не чете – това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази.

Паскал Мерсие

Човек придобива знания по различни начини. Все още един от тях е четенето.

Четенето в нашето съвремие вече се оказва умение, което е основно за добиване на информация от книгите и Интернет. За да се усили ефекта от четенето се налага да се добави езиковата култура с познания основно по английски език. Също така, към четенето на един или друг език се налага да се добави и разбиране на прочетената информация.

В ежедневната си работа, на всеки програмист, графичен дизайнер, специалист по дигитален маркетинг и други професии все повече се налага да се чете бързо и да се разбере необходимата информация. Често, на английски или друг чужд език. Освен това, прочетеното, трябва бързо да се осмисли, особено ако има писмена служебна комуникация.

За да се подобрят ефективно уменията за четене съществуват различни методики и подходи. В настоящия материал ще разгледаме някои идеи, които биха подобрили четенето за удоволствие или за служебни цели.

Фоточетене

Твърди се, че фоточетенето е измислено от българския учен проф. д-р. Георги Лозанов. Той е създал Сугестопедията, която често се използва като утвърден подход за обучение. Особено за обучение по овладяване на чужди езици.

Основният момент, който стои в основата на фоточетенето е човек докато чете да спре да си повтаря наум това което чете. Обикновеният човек докато чете си повтаря наум прочетеното. Точно това трябва да се избегне като междинен етап и информацията директно да се запаметява без “посредник” (повтарянето наум).

Съществуват няколко полезни упражнения, които може да опитате.

Първо упражнение – сканиране на текст

Преди да започнете да четете текст нека първоначално погледа ви да “пробяга” по текста без да се зачитате в подробности.

Важно е да се възприеме първоначалната структура на текста.

Също така, ще се добие умение да се движат очите плавно по текста и без натоварване.

Второ упражнение – ангажиране на слуховия апарат

Започнете да четете избран текст и едновременно с това бройте до 50 или 100.

Опитайте се да прилагате този принцип за няколко дни. Малко по малко ще изградите навик и по този начин ще възприемате директно информацията.

Трето упражнение – активен цитат

Изберете си любима фраза или кратък текст. Научете го и го запомнете добре.

Опитайте в началото със сравнително лесен за възприемане и запомняне текст.

Изберете текст и започнете да го четете. Докато четете си повтаряйте наум фразата или краткия текст, който сте избрали.

Четвърто упражнение – водене на бележки

Допълнително може да си намерите подходяща тетрадка или тефтер и да си водите бележки за основните моменти по текста. Важно е да се водят бележките писмено, на ръка. По този начин ще улегне важната информация.

Допълнителни идеи

В допълнение може да използвате различни компютърни програми или мобилни приложения. А също така, в Интернет могат да се намерят различни уеб сайтове с интерактивни упражнения за подобряване на уменията за четенето. По този начин ще повишите ефективността при четене, и ще намалите времето, което отделяте. Освен това ще намалите умората на очите.

Не е лошо да си изберете определени упражнения за предотвратяване на умората в очите и намалява на напрежението. Има много книги по темата, а и в Интернет може да се намери полезна информация.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ