Go to Top

Предимствата от рисуването с графичен таблет

Дигиталното изкуство се създава посредством таблет за рисуване и стилус. Стилусът може да действа като всеки инструменти –  четка, маркер, молив или гума, което дава безкрайни възможности. Дигиталното изкуство има слоеве, режими на смесване, маски за изрязване, инструменти за боядисване, опция за преоразмеряване и трансформиране. Тези специфични инструменти позволяват достигане до уникални специални визуални ефекти и напълно нов процес за създаване на изкуство.

Рисунките, създадени чрез графичен таблет, имат широко приложение в днешния дигитален свят. Могат да се реализират в сферата на графичния дизайн като постер, корица на книга, дизайн на опаковка или уеб банер. Други артисти предпочитат да създават и продават персонализирани принтове или портрети, отпечатани като картини или върху тениски или чаши.

За да стане по-ясен процесът на дигиталното рисуване първо трябва да отговорим на няколко основни въпроса.

1.    Какво ни е необходимо за създаване дигитално изкуство?

Всичко което ти трябва, за да започнеш да създаваш дигитално изкуство е:

 • Лаптоп или компютър
 • Графичен таблет
 • Инсталиран софтуер – Photoshop, Procreate, Corel Painter 2022, Affinity Photo и т.н.

2.    Какво е графичен таблет?

Графичният таблет е входно устройство, което позволява на артистите да създават рисунки върху монитора на компютъра без да е необходимо да използват мишката или клавиатурата. Състой се от плосък, с висока чувствителност на допир пад и стилус/химикал. По-този начин се наподобява естествените движения на рисуване с молив върху лист и процесът е много по-интуитивен, бърз и лесен в сравнение с употребата на мишката.

3.    Кои са най-добрите графични таблети?

Няма един универсален отговор на този въпрос. Индивидуално е и зависи от различни фактори като ниво на артиста (начинаещ, напреднал, професионалист), цена (ценовият диапазон е много широк)  и цел на употреба (любителски от време на време или за ежедневна работа по няколко часа на ден).

Примери за едни от най-добрите таблети за начинаещи артисти са:

 • One By Wacom
 • Wacom Intuos
 • Wacom One
 • Cintiq 16
 • Ipad Pro

4.    Кое е по-лесно: рисуването с графичен таблет или традиционните техники?

Дигиталното рисуване с графичен таблет на първо място предоставя много по-гъвкав процес и възможност за корекции, което го прави по-лесен за начинаещите. Вторият плюс е че има много ресурси (да ги наречем шаблони), които биха могли да помогнат на начинаещите артисти без да е необходимо предварително владеене на теоретичните принципи за анатомията или перспективата.

5.    Предимства на рисуването с графичен таблет пред традиционните техники?

В сравнение с класическите методи за рисуване с молив и четка, рисуването с графичен таблет има няколко важни предимства:

 • По-бърз и компактен процес – не е необходимо предварително да купуваш скъпи четки, платна, бой, моливи и т.н., предварително да ги подготвяш и да си обособяваш пространство за всички необходими материали или да се чудиш къде да ги съхраняваш. По-бърз и прецизен е и самият процес на рисуване. Отпада необходимостта да чакаш да изсъхне първия слой боя, за да нанесеш следващия. В допълнение дава спокойствие, че няма да се получи случайно смесване на боите върху четката, защото не си я измил достатъчно добре от предходния цвят.
 • По-лесни корекции – дори и да допуснеш грешка в процеса на работа винаги може да натиснеш Ctrl+Z (Windows) / Command+Z (MacOS) и да коригираш творбата си. Толкова лесно. Звучи като нещо малко, но всеки който си е съсипвал перфектната рисунка само с едно погрешно движение, знае колко нерви и време спестява това.
 • Лесно публикуване и споделяне – рисунките създадени с графичен таблет са вече готови за публикуване в социалните мрежи или споделяне от разстояние с клиенти. Отпада процеса по заснема с фотоапарат и коригиране на цветността и контраста на снимките, така че да се доближи най-много до оригиналната творба.
 • Безкрайни възможности – в интернет пространството може да намериш безкраен набор от четки, ефекти и вдъхновение. Толкова много ресурси ти дават свободата да експериментираш и да намериш твоят уникален художествен стил.

6.    Мога ли да се науча да рисувам с графичен таблет, ако нямам предварителни умения за рисуване?

Да. Без значение от възраст и опит, всеки може да се научи, стига да има желание. Както е казал великият ренесансов скулптор и художник Микеланджело, когато е на 87-години: „Аз още се уча.“ Просто започнете.

7.    Как да започна да рисувам с графичен таблет?

Искаш ли да се научиш да създаваш дигитално изкуство? Ако си объркан и изморен от хаоса в youtube и разпокъсаната информация в интернет пространството, то това е твоята възможност да запишеш систематизиран курс, който ще ти даде всичко необходимо, за да започнеш сам да твориш, каквото въображението ти е способно да роди. Курсът „Първи стъпки в рисуването с графичен таблет“ е създаден да въведе в света на изкуството и модерните технологии всеки любител и неспециалист. Воден от специалист в областта (с педагогическо образование) ти гарантира, че ще получиш информация за най-актуалните тенденции и техники в тази сфера по възможно най-лесния и достъпен начин. В краят на курса получаваш и лицензиран сертификат от образователен център Прогрес, така че да можеш да обогатиш и своята автобиография и да изпъкнеш пред конкуренцията.

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ