Go to Top

Топ 9 Приложения на JavaScript

JavaScript е един от най-използваните езици за програмиране в наши дни. Използва се предимно за изграждане на уеб сайтове и уеб приложения. Но всъщност JavaScript вече има все повече приложения, които надхвърлят първоначалната идея за създаването му. По-долу ще ви запознаем са най-актуалните 9 от тях:

  1. Web Development

JavaScript е скриптов език,  който се използва за създаване на уеб страници. Използва се, когато дадена уеб страница трябва да бъде направена интерактивна и да се добавят специални ефекти като rollover, roll-out и много други видове динамични/анимирани графики. Също така поддържа външни приложения като PDF документи, работи с различни add-ons, flash приложения и т.н.  Може да осигури преглеждане на съдържание на документ винаги, когато потребителят го изисква, без дори да презарежда цялата страница.

  1. Web Приложения

Съвременните интернет браузъри и персонални компютри са се подобрили до степен, до която могат да стартират и работят стабилно с пълнофункционални уеб  приложения. За тази цел е бил необходим език за създаване на такива приложения. Това е възможно благодарение на JavaScript. Например, когато потребител изследва конкретна карта  в Google Maps,  тогава просто трябва да кликне и чрез стандартните манипулации с мишката да получи целият подробен изглед на избран обект или околността. JavaScript взаимодейства с браузъра, без да изпраща съобщения до и от  уеб сървърите. JavaScript използва Application Programming Interfaces (APIs) които предоставят допълнителни функционалности към стандартния програмен код.

  1.  Server Приложения

Node JS е изграден върху Chrome JavaScript runtime виртуална машина за създаване на бързи и скалируеми мрежови приложения. Той използва „event-driven“, леки и ефикасни „разпределени“ приложения с помощта на сървър. JavaScript  Node JS фреймуърка се използва за боравене с HTTP заявки и генериране на съдържание.

  1. Web Сървъри

С помощта на Node JS  може да се създаде уеб сървър. Предимствата на Node JS  са, че е „event-driven“ и няма нужда да изчаква отговора от предишна заявка към него. Преминава към следващото програмирано действие и въз основа на  предизвикани от потребителя събития, реагира с някакво действие, като отговор в резултат на това събитие. Сървърите, изградени чрез Node JS,  са много бързи и не използват буфериране и прехвърляне на данни. В допълнение към това, той е изграден на принципа на еднонишковото събитийно програмиране. Чрез HTTP модула се създава сървър чрез използването на createServer() метода. Този метод се изпълнява винаги, когато някой се опита да получи достъп до порт 8080. В отговор на това HTTP сървърът трябва да показва HTML и трябва да бъде включен в HTTP хедъра.  Web сървъра може лесно да се инсталира като е напише инструкцията „npm install -g http-server“ и да се стартира чрез командата „http-server“.

  1.  Игри

Комбинацията от JavaScript и HTML5  прави JavaScript популярен и в разработката  на забавни игри. Той също така има API, който е познат на всички флаш разработчици, които са използвали  йерархични списъци. Ease JS  има колекции с 2D растерни изображения, наречени Спрайтове, които са създадени с цел да се използват директно когато искате да пресъздадете анимирано движение или трансформация.

  1.  Дигитално изкуство

Използването на JavaScript графични библиотеки за рисуване в рамките на  HTML5 уебстраница никога не е било по-лесно. Всякакви дву и триизмерни рисунки могат да бъдат направени върху бяло платно, което се интерпретира от всеки съвременен браузър. То може да бъде вграждано във всяка уеб страница и да бъде използвано като рисувателно платно за създаване на уникални дигитални творби.

  1.  Smartwatch приложения

JavaScript е сред най-популярните езици в наши дни, защото може да се използва във всички възможни устройства и приложения. Езикът  предоставя библиотека Pebble JS, която се използва в smartwatch приложения. Pebble JS фреймуърка се използва за създаването на приложения за смарт часовници, които изискват интернет за да функционират.

  1.  Мобилни приложения

Може би едно от най-значимите постижения на езика напоследък е възможността вече да се използва не само за разработка на уеб приложения и да се интерпретира през браузър. По принцип, приложенията за мобилни устройства се пишат основно за два типа устройства – Apple и Android. За целта се използваха и все още се използват различни езици за програмиране за всяка една от тези платформи. PhoneGap обаче е JS фреймуърк, който позволява да се пише на един език (познайте кой) и кода да се изпълнява и на двата типа мобилни устройства. Разработката на крос платформени мобилни приложения в последните години придоби ново значение с появата на React Native. React Native е facebook проект с отворен код, който позволява на разработчиците да създават крос платформени мобилни приложения с JavaScript. В React Native се използват същите принципи, както в  React JS фреймуърка, който се използва за изграждането на уеб приложения.

  1.  Летящи роботи

Да, дори този аспект от новите технологични джаджи не е оставен недокоснат от JavaScript. Чрез използването на Node JS  потребителите могат да програмират дори летящи роботи.

Заключение

Да го кажем направо. Език, който е създаден, за да добави красота и движение към уебсайтовете, еволюира в нещо, за което никога не сме предполагали. Сега е навсякъде, буквално навсякъде. Несъмнено е доминиращ език според много класации. Можете да видите, че все още е на върха се конкурира с нови езици като Python например. Корав стар звяр, нали? В компютърно образователен център Прогрес предлагаме да се запознаете в детайли с принципите и възможностите на JavaScript. За начинаещи препоръчваме курс по JavaScript за начинаещи. Ако искате да следвате съвременните трендове и да създавате приложения като описаните по-горе, курсовете по JavaScript с React JS и Angular JS, без съмнение най-популярният JavaScript фреймуърк през последните няколко години, са точно за вас.

Със сигурност може да се  каже, JavaScript ще продължи да бъде на върха през 2022 и след това.

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ