Go to Top

Как JavaScript технологиите ще помогнат на кариерния ви растеж?

Не е изненадващо, че за осма поредна година JavaScript поддържа своята водеща позиция като най-често използвания език за програмиране. Призовото място е мнение на над 57 000 професионални програмисти от анкета на небезизвестния stackoverflow.com. Логичен е въпросът защо това е така? Отговорът не е плод на случайност. Свързан е с приложимостта на JavaScript технологиите. Те се използват за изграждане на front-end приложения (потребителски интерфейс), за скалируеми сървърни приложения (back-end), за full-stack (цялостни) JS приложения, за десктоп (настолни) приложения, мобилни приложения, приложения за микро контролери и cloud-базирани системи.

Сега искаме да ви представим някои професии за JavaScript разработчици със стабилно настояще и много перспективно бъдеще:

 • Website developer (уеб разработчик) – професията ви позволява да изграждате уебсайтове интерактивно и красиво. Ако искате да работите като уеб разработчик, JavaScript е точният език за вас. Той се превърна в движещата сила на уеб технологиите заедно с HTML и CSS, тъй като повечето браузъри имплементират JavaScript Engine в себе си.
 • Front-end developer – познавайки JavaScript, този тип програмисти разработват уеб потребителски интерфейс (Web front-end UI) със съвременни JS front-end библиотеки (като AngularJS, ReacJS AngularJS, Vue.JS и други). Имат познания за сървърна логика с AJAX, web sockets и други технологии, ползва свъременни UI библиотеки и би могъл да пише големи и сложни JS приложения.
 • Back-end developer– Ако искате да станете разработчик на back-end, тогава опитайте да научите NodeJS. NodeJS е среда за изпълнение на JavaScript извън браузъра. Тази платформа ви позволява да пишете код от страна на сървъра за динамични уеб страници и уеб приложения, както и програми от команден ред. NodeJS внедрява парадигмата „JavaScript за всичко“. Това включва използването на един език за програмиране и за разработване на уеб приложения вместо използване на различни езици за работа на front-end и back-end.
 • Mobile developer или разработчик на мобилни приложения – Като стана дума за концепцията „JavaScript за всичко “, тя вече се разшири до възможността за разработване на мобилни приложения за IOS и Android с концепция за хибридно програмиране, разработка на настолни приложения и разработка на игри. С други думи, уменията по писане на JavaScript и споменатите вече библиотеки и платформи ще ви помогнат много, ако искате да работите като уеб разработчик. Но, също така ще ви поставят в благоприятна ситуация при подбор на кадри с по-комплексни знания. Също така няма да е необходимо да разработвате отделни приложения за IOS и Android. Просто вече може да пишете само JavaScript  код и той може да работи на няколко платформи.
 • Tester или QA – Платформи като Jest и Selenium позволяват този език да се ползва и от софтуерните тестери.
 • Game designer – чрез three.js, вече е възможно и да се прави 3D моделиране и още куп други интересни неща в областта на гейм дизайна. Вече спокойно може да създавате игри с висококачествена графика. И всичко това се случва в браузър без специални инсталации.
 • IoT developer – Чрез JavaScript  вече може да програмирате Arduino и много други платки, които да се вграждат в различни устройства – от домакински уреди до роботи.
 • Data scientist – тази професия само на пръв поглед е в страни от ИТ и програмирането. Всъщност учените, които се занимават с анализ на процеси, използвайки невронни мрежи и правейки разработки за изкуствен интелект, вече може да използват някоя от многобройните JavaScript библиотеки.

Този списък може да се продължи и още, защото JavaScript се развива непрекъснато и като ключова уеб технология еволюира заедно с еволюцията на всички уеб базирани приложения.

Необходими умения

Може да започнете като младши(junior) програмист още след успешно завършване на един курс JavaScript за начинаещи, но определено за кариерното ви развитие и по-добра реализация, сме ви подготвили списък с умения, които са актуални и търсени от работодателите във връзка с разработване на нови проекти и разширяване на стари. Някои от уменията ще опишем на английски, защото и по този начин бихте ги намерили в сайтовете за обяви и са добили популярност в съответните среди.

 • Асинхронно програмиране с async/ await.
 • Писане на „cross-browser“ код, който има едно и също поведение при интерпретиране с различни браузъри.
 • Ефективен memory мениджмънт – При създаване на UI. Потребителите не харесват приложения с бавен интерфейс. Оптимизирането на скоростта на реакцията на потребителския интерфейс може да се случи само с ефективен memory мениджмънт.
 • Адекватно използване на променливите и разбиране за правилната им употреба.
 • Closures
 • Higher-Order Functions
 • Arrow functions
 • Умения за създаване на responsive уеб дизайн
 • Socket програмиране с PUB/SUB поток
 • Document object model (DOM) и Browser object model (BOM)
 • ECMA Script 3 and 5
 • Прототипи и наследяване
 • Функционално програмиране
 • Базово разбиране на НТТР-базирани АР
  Коя е правилната аудитория за изучаване на JavaScript технологии?

  Няма такова нещо като правилна и неправилна аудитория когато става дума за учене. Но все пак, на кого какво ще му бъде най-перспективно да учи? Ако сте абсолютно начинаещ в програмирането, можете да започнете с курс за начинаещи по JavaScript. Курсът е достатъчен ако искате да станете стандартни уеб разработчици и да създавате интерактивни сайтове и базови игри. Целта му е да запознае курсистите с основните технологии използвани в разработката на уеб приложения с JavaScript. Също така да представи добри приложими задачи за планиране и реализация на софтуер, независимо от използваните технологии. След завършване на курса се предполага, че всеки курсист ще притежава основни познания и умения за създаване и поддръжка на модерни уеб страници и приложения.  Ако искате да надградите и да придобиете умения за другите изредени в статията професии, трябва да продължите с курс JavaScript за напреднали.  Там ще се запознаете с React JS и ще придобиете уменията, описани по-горе, които ще ви гарантират по-добре платена, специализирана и перспективна работа. Компютърно образователен център Прогрес предлага и курс по AngularJS -без съмнение най-популярният JavaScript фреймуърк през последните няколко години. Повечето от примерите, илюстриращи всяка тема, са концептуално обединени около конкретни приложения, специално разработени за целите на курса. Така, курсистите ще могат да проследят и участват във всички стъпки от разработката на реално интерактивно AngularJS приложение.

  Какви са перспективите за JS разработчик на пазара на труда?

  Търсенето на пазара на труда за разработчици на JavaScript значително изпреварва предлагането, оттук и добрите заплати. Компаниите търсят разработчици от всички нива, включително начинаещи.

  Защо един начинаещ трябва да обърне внимание на този език?

  • количеството информация, която може да се намери в интернет;
  • развита екосистема под формата на огромен брой библиотеки и инструменти за разработка;
  • много добра общност от JavaScript разработчици;
  • един език (JavaScript) е достатъчен да бъде научен и ще може да пишете уеб приложения, мобилни приложения, сървъри и много други;
  • голямо търсене на JavaScript разработчици на пазара на труда;

  Извод

  Несъмнено към днешна дата JavaScript се нарежда сред най-популярните езици за програмиране. През ноември 2021 г. JS е класиран на седмо място от TIOBE Programming Community. Този език е по-популярен от PHP, Swift, Ruby, Go.

  JavaScript се класира на първо място по брой заявки за изтегляне в GitHub през второто тримесечие на 2021 г.

  Подобно на PHP, JavaScript може да се счита за един от начините за бързо навлизане в професията на софтуерния разработчик. JavaScript програмисти се наемат от уеб студия, които са базирани както в най-големите градове, така и в по-малки населени места. В условията на пандемия, все повече такива работни позиции могат да бъдат разкривани където и да е, защото могат да бъдат практикувани дистанционно или home office, което ги прави още по-търсени и предпочитани.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ