Go to Top

JavaScript (р)Еволюция

Несъмнено към днешна дата JavaScript се нарежда сред най-популярните езици за програмиране. През ноември 2021 г. JS е класиран на седмо място в индекса TIOBE , който се съставя въз основа на статистически данни за заявките за търсене. Той е по-популярен от езици като PHP, Swift, Ruby и Go.

JavaScript се класира на първо място по брой заявки за изтегляне в GitHub през второто тримесечие на 2021 г. Тези данни се изчисляват от  GitHut .

Подобно на PHP, научаването на JavaScript може да се счита за един от начините за бързо навлизане в професията на софтуерния разработчик

Ако си задавате въпроса перспективен ли е JavaScript и заслужава ли си усилията да се учи самия език и многобройните му библиотеки и фреймуъркове – отговорът е твърдо ДА ако имате намерение да се занимавате с Web Design или Web Development и изобщо да градите кариера в тази посока. JavaScript наред с HTML и CSS формира „светата троица “на езиците и технологиите без задълбочените познания по които е немислимо да бъдете професионален Уеб дизайнер и най-вече Уеб разработчик. Хора с умения по JavaScript биха си намерили лесно работа у нас, тъй като той трайно в последните години е сред топ 5 от най-търсените езици от родните ИТ работодатели.

Но какво прави този език така важен, ценен и търсен? Отговорът е в огромната широта от възможности и функционалности, които JavaScript дава едно от които е, че благодарение на него, сайтовете от статични и скучновати, се превръщат в интерактивни забавни места, където например може да прекараме часове в забавление с онлайн игри или разглеждаме на галерии с изображения или друго медийно съдържание. Може да се каже, че няма как който и да е съвременен сайт, чиито собственик иска той да се възприема добре и да е приятен и търсен от потребителите си, да може да мине без JavaScript. Но JavaScript далеч не е само това. За да го разберем, нека първо изясним някои фундаментални понятия за уеб сайтовете, а и не само.

JavaScriptrevolution

 

Уеб сайтовете са сбор от няколко слоя – структура, данни, дизайн, съдържане и функционалност. Информацията в тях, разбира се, е основната причина да ги посещаваме, но не по-малко важно е и колко лесно, бързо и удобно успяваме да се ориентираме и да си взаимодействаме с тях. Затова основна роля в изграждането на един уеб сайт, приложение или какъвто и да било софтуерен продукт имат т.нар. Front-end разработчици. Най-общо тяхната задача е да се грижат за потребителския интерфейс и структурата, която стои в основата на визуализацията, използвана от крайния потребител.

С други думи, всичко, което посетителите на сайта виждат, кликат, свалят и качват, за да въвеждат или извличат информация от него, е работа на front-end разработчиците. Те са мостът, който свързва UX дизайнерите и back-end програмистите, което означава, че трябва да са еднакво креативни и технологично подготвени.

За тази цел от front-end разработчиците се очаква да владеят езици за програмиране като HTML, CSS и JavaScript и библиотеки като React JS, AngularJS, JQuery, Bootstrap и пр. Това са и основните инструменти, с които те боравят в ежедневната си работа, за да накарат дизайнът да оживее. Завършването на висше образование по софтуерно инженерство и компютърни науки е първата стъпка към професията. Но тези, които нямат такова образование далеч не са обречени, защото съществува качествено обучение в учебни центрове. Там желаещите могат да придобият нужните базови знания от опитни преподаватели- професионалисти и да продължат да се развиват със следващи по-високи нива, които да ги направят готови за професионална реализация, и то по възможно най-добрия начин, който е много по-бърз и ефективен в сравнение с часове, дни и месеци самообучение, четене по форуми с често разнопосочни мнения и главоблъскане.  Подходящи курсове са JavaScript-Basic за начинаещи и JavaScript c React за по-напредналите от вас на компютърно образователен център Прогрес.

Нека сега накратко се запознаем всъщност какво e JavaScript и какво общо има с EcmaScript, както и защо е груба грешка да мислим, че Java и JavaScript са един и същи език за програмиране и вършат еднаква работа.

JavaScript е програмен език, който позволява динамична промяна на поведението на браузъра в рамките на дадена HTML страницата. JavaScript е интерпретативен език, тоест се зарежда, интерпретира и изпълнява от уеб браузъра. JavaScript функции могат да се свържат със събития на страницата (например: движение/щракане на бутон на мишката, клавиатурата или елемент от страницата, и други потребителски действия). JavaScript е най-широко разпространеният език за програмиране в Интернет. Разработен първоначално от Брендан Айк под името Mocha, като по-късно е преименуван на LiveScript и накрая на JavaScript. LiveScript е официалното име на езика когато за първи път бива пуснат в бета версиите на Netscape Navigator 2.0 през септември 1995 г., но е преименуван на JavaScript през декември 1995. За тези, които си нямат идея какво е Netscape Navigator ще поясня, че това беше един от най-добрите, ако не и най-добрия браузър в края на 20-ти век в ерата преди Google Chrome. Съществува Microsoft модификация на езика, известна като JScript. Последният по същество не се различава особено от JavaScript. По-скоро е негов „диалект“. Но с употребата на JScript в своите продукти вместо JavaScript, Microsoft заобикаля авторските права върху езика, които първоначално са принадлежали на компанията- създател- Netscape, по-късно притежавани от Sun Microsystems, но тъй като впоследствие Sun Microsystems беше закупена от Oracle Corporation, правата в момента са притежание на тази компания.

jsrevolucia

Прието е JavaScript програмите да се наричат скриптове. Най-често се прилагат към HTML-а на Интернет страница с цел добавяне на функционалност и зареждане на данни. Може да се ползва също за писане на сървърни скриптове JSON, както и за много други приложения. JavaScript е език от високо ниво с общо предназначение и стандартизиран по спецификациите на EcmaScript. Т.е. ECMAScript е спецификацията, на която се основава. Четейки спецификацията на ECMAScript, вие научавате как да създадете скриптов език. Четейки документацията на JavaScript, вие научавате как да използвате скриптов език.

Груба грешка, която издава некомпетентност, е да се бъркат Java и JavaScript, защото освен съвпадението в част от името, двата езика нямат кой знае какви прилики, въпреки че са подчинени на парадигмите на ООП. Дори са разработени от различни корпорации (Java е дело на Sun, a JavaScript е разработка на Netscape). Java е популярен език за програмиране не само на Интернет приложения, но и на самостоятелни програми за различни платформи. Ако имат нещо наистина общо, това е настоящия притежател на върху двата езика понастоящем, а именно,  Oracle Corporation. Java приложенията се компилират и стартират във виртуална машина (Java Runtime Environment – JRE), докато JavaScript кодът се интерпретира и изпълнява  в уеб браузър.

Ако трябва накратко да обобщим за какво основно се използва JavaScript, то е за разработка на front-end приложения, сървърен софтуер, desktop приложения, мобилни приложения и IoT софтуер.

С други думи и вместо заключение, използва се за почти всичко, което е свързано с работа и достъп през интернет на всевъзможни устройства и далеч не само за класически компютри. Това прави бъдещето и употребата на езика необозрими, а специалистите, които го знаят и могат да програмират на JavaScript на професионално ниво, търсени и много добре платени.

Ако сте абсолютно начинаещ в програмирането, можете да започнете с курс за начинаещи по JavaScript. Курсът е достатъчен ако искате да станете стандартни уеб разработчици и да създавате интерактивни сайтове и базови игри.  Ако искате да надградите и да придобиете умения на по-високо професионално ниво, съответно, по-високо заплащане, трябва да продължите с курс за напреднали по JavaScript c React и  Angular JS – без съмнение най-популярният JavaScript фреймуърк през последните няколко години.

Вместо заключение, може да се каже, че JavaScript вече направи революционни пробиви в много технологични сфери. Този факт несъмнено надхвърля първоначалните цели, които са имали създателите на езика. Сега е ред на експанзивната революция, която вещае светло и интересно бъдеще.

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ