Go to Top

5-те най-използвани финансови функции в MS Excel

За да илюстрираме най-популярните  финансови функции на MS Excel, нека да разгледаме  заем с ежемесечни плащания, годишен лихвен процент от 6%, 20-годишна продължителност, настояща стойност от € 150 000 (заета сума) и бъдеща стойност  0 (т. е. това се надявате да постигнете, когато изплатите заема).
Извършваме месечни плащания, така че използваме 6%/12 = 0,5% за RATE и 20*12 = 240 за NPER (общ брой периоди). Ако извършваме годишни плащания по един и същ заем, използваме 6% за RATE и 20 за NPER.

PMT

Изберете клетка A2 и въведете функцията PMT.

 

 

 

Забележка: последните два аргумента не са задължителни. За заеми, [fv] може да бъде пропуснат (бъдещата стойност на заем се равнява на 0, но, тя е включена тук за яснота). Ако [type] е пропуснат, се приема, че плащанията се дължат в края на периода.

Резултат. Месечното плащане се равнява на €1,074.65.

 

 

 

Съвет: когато работите с финансови функции в Excel, винаги си задавайте въпроса, дали правите плащане (разход) или получавате пари (приход)? Изплащаме заем от €150 000 (приход, получихме тази сума) и извършваме месечни плащания в размер на €1,074.65 (разход, плащаме).

RATE

Ако лихвения процент на месечна база е единствената неизвестна променлива, можем да използваме функцията RATE, за да го намерим.

 

 

 

NPER

Или с какво може да ни бъде полезна функцията NPER? Ако можем да извършваме месечни плащания в размер на € 1074,65  по 20-годишен кредит, с годишен лихвен процент от 6%, чрез тази функция ще намерим, че ще ни отнеме 240 месеца, за да изплатим този кредит.

 

 

 

Вече знаехме това, но ползвайки тази функция можем да изпробваме различни варианти като променяме сумата на  месечни плащания сега, за да видим как това се отразява на общия брой периоди по кредита.

 

 

 

Извод: ако имаме реален шанс за по-високи доходи, поради растеж в кариерата, например, и заложим месечни плащания в размер на € 2 074,65, ще отнеме по-малко от 90 месеца, за да изплатим този кредит.

PV

Функцията PV (Present Value) или сегашна стойност. Ако извършваме месечни плащания от € 1,074.65 по 20-годишен заем, с годишен лихвен процент от 6%, колко можем да вземем назаем? Вече знаете отговора.

 

 

 

FV

И завършваме тази статия с функцията FV  (Future Value) или бъдеща стойност. Ако извършваме месечни плащания в размер на € 1,074.65 по 20-годишен кредит, с годишен лихвен процент от 6%, изплащаме ли този кредит? Да.

 

 

 

Но, ако правим месечни плащания от само € 1000.00, при този лихвен процент, все още ще имаме дълг за изплащане след 20 години.

 

 

 

Ако искате да можете да използвате с лекота тези и още много финансови функции, за да може да решавате с лекота ежедневни житейски и работни ситуации, компютърно образователен център Прогрес са готови да ви помогнат. Запишете се на курс по MS EXCEL за напреднали. Ако не се чувствате сигурни дали имате необходимата правилна основа, за препоръчване е да започнете от курс по MICROSOFT EXCEL за начинаещи.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ