Go to Top

Защо Днес е Важно Да Сме Компютърно Грамотни?

 

Днес, компютрите са неразделна част от нас. Употребата им се увеличава с всеки изминал ден и е почти невъзможно да си представим свят без дигитализация. В интернет намираме информация за почти всичко – обучения, актуални новини, интересни събития, пазаруване, и оше много! Чрез интернет ние комуникираме, организираме и контролираме ежедневието си, бизнеса си а дори и хобитата си.

Компютърната грамотност заема важна роля в днешни времена, независимо от твоята възраст. Без компютърна грамотност липсва възможността да се възползваш от всички предимства на тази дигитална ера.

Днес ще разгледаме повече по темата за компютърна грамотност и ще видим защо тя е толкова важна тя за нас.

 Какво е компютърна грамотност?

Компютърната грамотност се отнася до способността за бързо и лесно навигиране в компютърното пространство. Какво имаме предвид? Например, запознаването с офис програми като Microsoft Word, PowerPoint, Outlook и Quickbooks, изисквани днес като част от стандартните умения за повечето бизнес дейности и операции.

Истинската компютърна грамотност днес се демонстрира чрез изключителни познания относно интернет търсачките, експертни познания в социалните медии, а в някои случаи и изграждането и управлението на уебсайтове. Компютърната грамотност има стойност и в други области на живота извън професионалното развитие. Тя е полезна за изследване на важни теми, а дори и лични проблеми.

Знанието как правилно да използваш компютър и да навигираш дигиталния терен помага за поддръжката на един по-оптимизиран и ефективен живот. Мобилните медийни устройства стават все по-популярни, засилвайки необходимостта на компютърно неграмотните да поемат по нов път.

Поглеждайки наоколо ще забележим как компютрите са променили почти всеки аспект от ежедневието и можем да бъдем сигурни, че присъствието им единствено ще расте. В този смисъл, придобиването на компютърна грамотност ни помага да се подготвим за бъдещето.

Причини да сме компютърно грамотни

Преди няколко десетилетия, използването на компютри беше предимно свързано с няколко професии. Не много хора притежаваха собствени компютри, а повечето компютри бяха използвани като инструмент за работата. В наши дни, има поне един компютър във всяко домакинство и повечето хора имат активни акаунти във Facebook или Twitter или поне имейл адрес. Компютрите са повсеместни в нашето общество, което ни дава причина да обърнем по-голямо внимание на компютърната грамотност.

Има множество видни предимства да си компютърно грамотен през 21 век.  Ето няколко от тях.

  • Повече възможности за работа

Получаването на работа за много хора някога се е въртяло около намиране на работа в области като строителството и производството. Въпреки, че тези отрасли не са изчезнали изцяло, днес не е никак лесно да се намери работа в тях, нито пък се считат за толкова ценни, колкото някога са били.

За много хора е по-лесно да намерят работа в офис, която, разбира се, включва използването на компютър. Естествено, ако можеш да използваш компютър, то  ти ще имаш ясно предимство при кандидатствате за подобни длъжности. Компютърната грамотност не само може да те направи по-желан за работодателите в офис, но може да ти позволи да намериш начини за работа от вкъщи, стига да имаш надеждна интернет връзка.

  • По-добра комуникация

Значителна част от комуникацията през 21 век се осъществява дистанционно по компютърни мрежи. В много отношения електронната поща е по-удобна от традиционната поща и хората, които иначе никога не могат да говорят един с друг, редовно обменят съобщения, въпреки че може да са от различни страни на света.

Независимо дали поддържаш връзка със стари приятели или изпращаш имейл с автобиографията си на работодатели, комуникацията чрез Интернет е жизненоважна в съвременната епоха.

  • Нова медия

За много млади хора компютрите заменят телевизията като идеален източник на забавление. Тийнейджърите е по-вероятно да гледат видеоклипове в Youtube, отколкото да прехвърлят телевизионни канали, а услуги като Netflix и Hulu позволяват на хората да гледат телевизионни предавания и филми по всяко време, стига да имат надеждна интернет връзка. В много отношения компютрите и дигиталният свят представляват бъдещето на забавлението и тези, които не отделят време на компютърната грамотност лесно могат да останат изолирани.

  • Имате актуален източник на новини

Въпреки, че все още има много хора, които ги четат, вестниците бързо се превръщат в реликви от миналото. Хората вече избират да четат новините онлайн и тези сайтове могат да се актуализират моментално с развитието на историите. Това, че си достатъчно грамотен за достъп до тези сайтове, означава да можеш да бъдеш по-добре информиран и в крак с текущите събития.

  • Подготвяйки се за бъдещето

Компютърните технологии напредват по-бързо от всякога и е много лесно да бъдеш изоставен, а дори и отхвърлен от част от обществото, ако не помислиш дори за полуграмотност, що се отнася до компютрите. Комуникационната технология, която използваш сега, най-вероятно ще бъде много различна от тази, която ще използваш след пет години, но все пак ще ти осигури солидна основа на компютърната грамотност, която ще ти служи години напред. Още ли се питаш как компютърната грамотност би променила живота ти?

  • Анализиране на информация

Притежаването на компютърни знания ще ти позволи да бъдеш образован и интелигентен човек, който може сам да взима решения. Ще имаш възможност да оценяваш данните. Може да ти позволи да вземеш план за действие. Може да успееш да направиш анализ на малкия си бизнес, използвайки компютърни умения. Компютърните умения ще ти дадат шанс да определиш какво точно липсва на твоя бизнес в момента, като ти позволи да предприемеш коригиращи стъпки.

  • Приложения за прогнозиране

Чрез получаване на компютърни умения можеш да бъдеш част от създаването на ефективни стратегии и планове за твоя малък, среден или голям бизнес.

  • Поддържане на връзка

Електронната поща се превърна в мощен и бърз начин за разговор с твоите клиенти, служители и партньори. Ще имаш възможност да комуникираш с всички от всяка точка на света!

  • Без притеснение

Щом се запознаеш с твоя компютър, ежедневните задачи на твоята компания ще бъдат драстично опростени. Компютърът ти може да извършва операции като създаване на план или съхраняване на чувствителна фирмена информация ефективно и прецизно.

Като не си компютърно грамотен, ще бъдеш възпрепятстван да постигаш работните си цели с лекота и бързина. Като пример, когато трябва да изпратиш на клиентите си някаква важна информация, можеш да използваш обединяване на поща заедно с база ти данни, за да достигнеш за кратко време до тях.

Ще разбереш, че резултатите се разгръщат с малко или никакво несъответствие или грешка, веднага щом получиш компютърна грамотност. Това ще доведе до по-голяма производителност и предимство относно перспективата на компанията ти или личния ти живот. Не губи повече време и ни позволи на ти помогнем като се запишеш на курс по начална компютърна грамотност.

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ