Go to Top

Какво всъщност прави графичният дизайнер?

защо да уча графичен дизайн

 

 

Да бъдеш графичен дизайнер днес е актуално, атрактивно, и финансово възнаграждаващо. За някои от вас графичният дизайн е мечта, за други мътна загадка, докато сме сигурни, че сред читателите има и такива, за които той не е от приоритетен интерес.

Имайки предвид колко бързо се развиват технологиите в днешно време и колко нови възможности те отварят пред професионалистите наречени графични дизайнери, си струва да погледнем тази тема в по-голям детайл.

В тази тема ще разгледаме с какво точно се занимава графичният дизайнер и какви са най-често срещаните задачи на този професионалист на работното място. Имайки тази информация ще ви помогне да си представите как протича типичния работен ден на графичния дизайнер, да се поставите в неговите обувки и да прецените дали това е път, по който бихте искали да поемете.

В случай, че графичният дизайн е вече твърдо избран от вас и търсите начин да направите първите крачки или да усъвършенствате уменията си, доверете се на нашия професионален курс по графичен дизайн!

Какво е графичен дизайн?

На първо място, нека се върнем няколко стъпки назад и си припомним какво е графичният дизайн.

На първо четене, може да изглежда като изключително сложна концепция, тъй като включва аспекти на маркетинг, изкуство, технологии и обслужване на клиенти . Можем да гледаме на графичните дизайнери като на визуални разказвачи.

Задачата на добрия дизайнер е визуално да разкаже история по начин, който подкрепя съобщението на бранда и същевременно създава емоция. Крайната цел е съчетването на форма и функции. Както във всеки добър дизайн, практическата цел трябва да бъде достигната по най-приятния и визуално въздействащ начин. Там, където музикантите използват музика, поетите използват думи, а танцьорите използват движенията си, за да предадат чувства, дизайнерите използват образи.

В края на деня, целта на дизайнера е да задоволи клиента си, като му помага да представи своята идея по артистичен начин.

С какво се занимава графичният дизайнер?

Графичните дизайнери комбинират изкуство с технология, за да комуникират идеи чрез изображения на уеб екраните или отпечатани страници. Те могат да използват различни дизайнерски елементи за постигане на артистични или декоративни ефекти. Те разработват цялостния дизайн на реклами, брошури, списания и корпоративни отчети. Работят както с текст, така и с изображения. Те често избират вида, шрифта, размера, цвета и дължината на реда на заглавия, подзаглавия, както и други текстови елементи.  Също решават как изображенията и текстът ще се комплектоват заедно на страница или екран, включително колко място ще заемат. Когато използват текст в оформлението, те си сътрудничат тясно с писателите, които избират думите и решават дали думите ще бъдат поставени в параграфи, списъци или таблици.

Често срещани задачи и отговорности на графичният дизайнер

Работата на графичните дизайнери обикновено включва следното:

 • Срещи с клиенти или с арт директори, за да се определеи обхвата на проекта
 • Консултации с клиенти относно стратегии за достигане до определена аудитория
 • Определяне на съобщението, което дизайнът трябва да изобразява
 • Създаване на изображения, които идентифицират продукт или предават съобщение
 • Разработване на графични, визуални или аудио изображения за илюстрации на продукти, лога и уебсайтове
 • Създававане на дизайни на ръка или с помощта на компютърни софтуерни пакети
 • Избиране на цветове, изображения, стил на текст и оформление
 • Представяне на дизайна на клиентите или на арт директора
 • Включване на препоръчителните от клиентите промени в окончателния дизайн
 • Преглед на дизайните за грешки, преди да отпечатване или публикуване

Графичният дизайн става все по-важен при маркетинга и продажбите на продуктите. Следователно, графичните дизайнери често работят в тясно сътрудничество с хората в рекламата и промоциите, връзките с обществеността, както и маркетинга. Често дизайнерите се специализират в определена категория или тип клиенти. Например, някои създават кредити за филми, докато други работят с печатни носители и създават знаци или плакати.

На първо място дизайнерите трябва да са в крак с новата и актуализирана компютърна графика и софтуер за проектиране, самостоятелно или чрез официални програми за обучение на софтуер. Те трябва да могат да създават дизайни, които са художествено интересни и привлекателни за клиентите и потребителите. Затова, произвеждат груби илюстрации на дизайнерски идеи, или чрез ръчна скица, или чрез компютърна програма.  Също така трябва да комуникират с клиенти, партньори и други дизайнери, за да гарантират, че техните дизайни точно отразяват желаното послание и ефективно изразяват подадената информация.

С какво си служат:

Повечето използват специализиран софтуер за графичен дизайн, за да подготвят своите дизайни. Те трябва да могат да измислят нови подходи за предаване на идеи на потребителите. Не е изключено и да разработват уникални дизайни, които предават разпознаваемо значение от името на своите клиенти. Освен това, често работят по проекти с други графични дизайнери и маркетолози, бизнес анализатори, писатели и програмисти. Те трябва да си сътрудничат за създаването на успешни уебсайтове, публикации и други продукти. Някои хора с опит в графичния дизайн преподават в дизайнерски училища, колежи и университети, като източник на допълнителен доход, вдъхновение и опит.

Къде работят графичните дизайнери?

Има три основни настройки, в които повечето графични дизайнери ще намерят работа:

 1. Вътрешно – нает от компания, за да произвежда творчески материали специално за тях
 2. Агенционно – работи по проект за компания, която предоставя творчески услуги за различни клиенти
 3. На свободна практика – самостоятелно зает дизайнер, който управлява собственото си натоварване и клиентела

Всяка работна среда идва със своите предимства и недостатъци и има определени качества и характеристики, които са идеални във всяка обстановка. Важно е графичните дизайнери да преценят възможностите си и да решат коя ситуация на заетост отговаря най-добре на техните нужди. Вътрешните дизайнери фокусират цялата си енергия върху насърчаването на една марка и работят в рамките на съществуващите креативни стандарти. Тези дизайнери обикновено притежават повече от широк набор от умения, с възможност да изпълняват различни дейности за компанията.

Работите в агенциите и вътрешните работи може да са малко по-традиционни, но те предлагат стабилност и предсказуемост, които някои дизайнери желаят. И двете среди вероятно ще включват по-голямо сътрудничество, тъй като те често са част от група, контролирана от арт директор или мениджър на акаунти, която служи като връзка между собственика на проекта и дизайнерския екип. Графичните дизайнери към агенции имат възможност да се занимават с различни творчески стилове и видове проекти. Те са склонни да се специализират в определена дизайнерска ниша, като дизайн на лого, цифрова илюстрация или дизайн на потребителски опит.

За теб ли е графичният дизайн?

В интерес на истината дизайнерите имат различни личности. Те са склонни да бъдат артистични, което означава, че са креативни, интуитивни, чувствителни, артикулативни и изразителни. Те са неструктурирани, оригинални, несъответстващи и иновативни. Някои от тях също са предприемчиви, което означава, че са авантюристични, амбициозни, настойчиви, екстровертни, енергични, ентусиазирани, уверени и оптимистични. Това звучи ли като теб? Запиши се на курс по графичен дизайн и постави начало на нова кариера!

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ