Go to Top

Какви възможности дава програмирането

Задавали ли сте си някога въпроса, „Какво точно правят компютърните програмисти?“ Ако обмисляте кариера като програмист, или сте в процес на избиране между курсове по програмиране, то вероятно отговорът е „да“.

Къде работят компютърните програмисти? Какви са възможностите, които се отварят пред тях?  Да си компютърен програмист е много повече от кодиране. Всъщност, често срещано е за един програмист да прекара 80 процента от времето си в анализ и договаряне, а само 20 процента в кодиране.

Казано по-просто, компютърните програмисти са отговорни за анализа на бизнес потребностите на своите клиенти и създаването на технически решения за решаване на тези бизнес проблеми. Това може да обхване безброй различни задачи, като проектиране и тестване на софтуер, писане на код и отстраняване на грешки. Ето нещата, които компютърните програмисти правят.

 

1. Те ​​работят с останалата част от компанията, за да планират продукта

Това е основата на работата на компютърните програмист. Независимо дали те са единственият инженер при стартиране или част от голям екип в гигантска компания, първо се планира графика за разработка на продукта. Преди да може да бъде написан всеки код, софтуерните инженери трябва да работят с изпълнителния екип, продуктовите мениджъри, UX дизайнерите и търговския екип, за да разберат бизнес проблема, за да могат да проектират правилното решение.

Членовете на екипа от всички отдели могат да участват в  общи дискусии или съвместно решаване на проблеми, за да определят подхода за решаване на бизнес проблема, освен чрез писане на код.

Добрите програмисти отделят време, за да се уверят, че разбират изискванията. Задават въпроси когато е необходимо, и правят всичко възможно за да превърнат бизнес изискванията в технически такива, за да могат да изготвят прогноза преди стартирането на работата.

 

2. Те пишат софтуер

Очевидна част от деня на компютърен програмист е писането на софтуер. Програмистите използват различни езици като JavaScript и Ruby, за да пишат софтуерни програми. За да оптимизират този процес, програмистите също използват библиотеки с основен код, които могат да бъдат модифицирани или персонализирани за конкретно приложение.

Този подход дава по-надеждни и последователни програми и увеличава производителността, като премахва някои рутинни стъпки.

В някои случаи може да им е необходим кодът им, за да се адаптират към множество системни платформи, като Web, мобилни, Windows или Mac OS X.

 

3. Те развиват нови функции

След отстраняването на грешки в приложение или програма, компютърните програмисти актуализират и разширяват съществуващите програми. Инженерите и разработчиците проектират актуализации на програмите, а програмистите манипулират тези актуализации на езика на компютъра. Например, те могат да въведат функция за планиране на мобилно приложение за задачи или да интегрират API на Facebook в уебсайт, така че потребителите да могат да влизат в своите онлайн акаунти.

 

4. Те често работят в екипи

Много IT екипи на компании използват дадена гъвкава рамка за разработка на софтуер за управление на работния процес, като Scrum и Kanban. Рамката Scrum се състои в разбиване на работата на действия, които програмистите могат да изпълнят в рамките на няколко цикъла или даден итервал от време. Желателно е екипите на разработчиците трябва да работят като едно цяло, за да постигнат общата цел за съвместно разработване на продукта.

Част от рамката на Scrum призовава за ежедневни срещи и често сътрудничество между съотборници. Много програмисти работят цели 40-часови седмици, понякога повече, за да спазят сроковете или да решат техническите проблеми.  Като заключение можем да кажем, че чертите, които правят успешен софтуерен инженер, надхвърлят способността за кодиране.

Добрите програмисти са организирани, силно аналитични и ориентирани към детайлите. Освен това, те са отлични комуникатори, които са в състояние да са съпричастни към крайните си потребители, така че да могат да създават изключителни продукти.

А кои са най-често срещаните позиции, които програмистите заемат?

Разработчик на софтуер

Софтуерните разработчици проектират технологиите и системите, на които много бизнеси разчитат за успех, а други за забавление или ежедневие. Помислете за вашето онлайн пазаруване, типичен ден на работа или любимите си приложения. Софтуерните разработчици играят голяма роля при формирането на всички тези онлайн изживявания.

Успешните разработчици на софтуер са както високо творчески, така и технически квалифицирани. Те си сътрудничат с клиенти, за да проектират софтуер, който най-добре отговаря на техните нужди, но също така работят с компютърни програмисти, които пишат кода за нови приложения.

С навлизането на мобилните технологии, има още по-голяма възможност за разработчиците на софтуер да помогнат на бизнеса да адаптира своите операции спрямо новото търсене. Очаква се заетостта на разработчиците на софтуер да нарасне с 24 процента до 2026 г. Поради растежа на мобилните технологии, възможностите за работа на разработчиците на приложения се очаква да нараснат с 31 процента през същия период.

Уеб разработчик

Уеб разработчиците не само пишат кода за уебсайтове, но и проектират външния вид на сайта, така че да е едновременно визуално привлекателен и лесен за използване. Уеб разработчиците трябва да имат широки познания за различни програмни езици, като HTML, JavaScript и SQL.

Според проучвания, работните места за уеб разработки се предвиждат да нараснат с до 15% до 2026 г., като се добавят още 24 400 нови работни места. Голяма част от този растеж ще има в индустрията за електронна търговия, тъй като все повече търговци търсят да разширят или преработят своите онлайн предложения.

System Analyst

Анализаторите на компютърни системи оценяват IT системите на организацията и им помагат да решат кои ъпгрейди са необходими за подобряване на ефективността. Някои анализатори могат да работят в организация за справяне с нуждите от IT или като консултантска фирма за IT. Докато организациите продължават да прилагат нови системи за управление на данни, се очаква заетостта за системните анализатори да се увеличи.

Разработчик на база данни

Разработчиците на бази данни отговарят за изграждането и създаването на системи за управление на данни за организациите. Разработчиците на бази данни трябва да имат умения в основните езици за компютърно програмиране и да умеят да пишат специфичен за базата данни код, като Structured Query Language (SQL) например.

Разработчиците на база данни служат за връзка между администраторите на базата, които поддържат системата, и реалните потребители на базата данни. Следователно, те трябва да знаят как да общуват ефективно с различни групи хора, някои от които имат техническите познания, а други са изцяло базирани на потребителски знания.

Компютърен програмист

Работата на входно ниво в компютърното програмиране може да отвори вратата към която и да е от споменатите по-горе кариери. Програмистите имат задачата да напишат кода, да поддържат, отстраняват грешки и тестват системи и софтуер. Класирана на 10-та позиция за най-добра технологична работа на 2018 г. от САЩ News, е кариерата в компютърното програмиране, която предлага възходяща мобилност към по-напреднали програмни роли. Възможностите пред програмистите са неизчерпаеми и почти безкрайни.

Разбира се, нужни са много знания и опит за да можете да се възползвате изцяло от потенциала на сферата. Ето защо курсове по програмиране са неизбежна част от пътя и са силно препоръчителни за начинаещи програмисти.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ