Go to Top

Какво е графичен дизайн и защо е нужен на бизнеса?

Графичният дизайн е изкуство, чрез което с помощта на типографията, фотографията и илюстрацията се предава информация. Всичко в днешния, дигитален свят е графичен дизайн от иконите на смартфона ви, през рекламния банер на сайта, който посещавате редовно, до плаката за даряване на кръв на червения кръст, окачен на ключови места.

Графичният дизайн се дели на растерна и векторна графика. Растерна графика са всички снимки, а векторни обикновено са всички илюстрации, лога. Като най-използваните софтуери за графичен дизайн са Adobe Photoshop – за работа с растерни изображения, Adobe Illustrator – за създаването на илюстрации и всякакви векторни изображения, Corel draw – за изработката на лога и други.

Когато един дизайн е добре направен, той може да изпраща силни послания, да привлече вниманието на нови клиенти, или да е част от революционен софтуер правейки го по-интуитивен за потребителя. В тази статия ще разгледаме основните направления в графичния дизайн, както и какво представлява корпоративната идентичност и защо тя е важна за изграждането на един бизнес.

Уеб дизайн

Уеб дизайнът е всичко визуално, което виждаме на дадена уеб апликация. Той не е свързан със софтуера зад функционалността на даден сайт, ами с визуалните елементи, с потребителското изживяване и оптимизирането му, с идейната част от проектирането му, с дизайна на мобилната версия, цветовата гама и т.н.

Уеб дизайнерът работи върху външния вид, оформлението и, в някои случаи, съдържанието на уебсайта. От него зависят използваните цветове, шрифт и изображения, как е структурирана и категоризирана информацията и др. Добрият уеб дизайн е лесен за използване, естетически приятен и подхожда на групата потребители и марката на уебсайта. Много уеб страници са проектирани с фокус върху простотата, така че да не се проявява излишна информация и/или функционалност, които могат да разсейват или объркват потребителите.

Дизайнът на мобилните приложения и мобилните версии на уеб сайтовете е също много важна част от уеб дизайна, ако една мобилна апликация не е добре оптимизирана откъм дизайн – да е лесна за навигиране, интуитивна, да използва цветовете, иконите и бутоните с цел лесно навигиране из информацията – един потребител не би се задържал за дълго в нея.

Типография

Най-просто казано, типографията е стилизирането и външният вид на текста. На самите букви – това са шрифтовете, дизайнът на буквите. На пример – ако искате плакат промотиращ викторианска пиеса – ще имате нужда от по-завъртян шрифт, някой наподобяващ писането по време на викторианска Англия, но в кирилица,

съответно бихте имали нуждата някой да изработи шрифта за плаката. Това е типографията.

Фотография

Запечатването на моменти във времето с помощта на фотоапарат е фотографията. Но когато говорим за графичен дизайн – фотографията е там под формата на ретуширане на изображенията, правене на колажи за създаване на неща, които не ги
е имало преди с помощта на предмети, които съществуват като се използват сложни обработки на изображенията за създаване на нещо ново.

Ретушът е нещо, което се използва постоянно в списанията, както и дигиталните медии, когато се премахват леките или не чак толкова леките несъвършенства на моделите на дрехи, на кориците на модни и всякакви списания, понякога ретушът може да е толкова лек, че само да направи леки корекции в осветлението на изображението, както и контраста и други малки елементи на изображението.

Обработката на фотографирани изображения е много важна част за всеки каталог, независимо дали е каталог с козметични продукти, дрехи или дори хранителни стоки. За брошурата на любимия ви супермаркет е вложен труд също както и за каталога от който си избирате зимното яке.

Корпоративна идентичност

Корпоративната идентичност е цялостно фирмено графично решение, което се използва, за да се представи даден бизнес на потенциални клиенти. Основната му характеристика е стил, разпознаваем във всеки елемент от графичния дизайн на бизнеса. Корпоративната идентичност се състои от 3 основни елемента и няколко вторични, като основните елементи са: лого, визитка и сайт.

Днес е широко прието, че корпоративната идентичност се състои в елементите на нейната цялостна комуникация, въплътена в корпоративната култура, ценности, нагласи, служители, управление, собственост, стратегия и т.н всички те – представени чрез своята визуална идентичност, представена с помощта на графичният дизайн.

Лого

Логото е символ, съставен от текст и/или изображения, който идентифицира даден бизнес. Доброто лого показва какво прави една компания. Дизайнът на логото е свързан със създаването на перфектната визуална репрезентация на компания. Най-фундаменталната функция на логото е да даде на бизнеса уникална марка, която да го отличава от другите бизнеси.

Вторични елементи на корпоративната идентичност

Вторичните елементи са пликове, папки, тетрадки, химикалки, тениски, стикери за автомобили и/или лаптопи, банери, чанти и др. При разработването на корпоративна идентичност е изключително важно да се създаде стил и да се придържате към него. Важно е да имате същата цветова схема във всичките си елементи от графичния дизайн, в класическия дизайн се използват три основни цвята в една цветова схема.

Всяка фирма трябва да има своята идентичност – набор от характеристики, които я правят разпознаваема и отличителна на пазара. Корпоративната идентичност прави това – освен да е лесно разпознаваема на пазара, корпоративната идентичност може също така и да привлича нови клиенти. Когато една компания има добре направена корпоративна идентичност – тя изглежда по-сериозна в сравнение с компания, която или няма такава или е много зле направена.

За един бизнес логото, сайта, самия начин по който се рекламира и идентифицира е изключително важен. Когато си помислим като пример, за компания като Епъл да кажем – всички си представяме отхапаната ябълка – логото на компанията, изчистеният семпъл дизайн на всичките им продукти, на кутиите на лаптопите, настолните им компютри, таблетите и смартфоните , които използват една и съща цветова гама и стил, изчистеното меню на смартфоните и таблетите им, както и самите им физически магазини. Простотата на дизайна им е тяхна отличителна черта и е част от това, което им привлича клиенти.

Графичният дизайн, не е запазен само за най-креативните и родени с талант, изобретателни личности – това е умение, което се учи и всеки, който иска да се развива в областта, или да може сам да изработва графичния дизайн за собствения си бизнес – може да го научи.

В днешно време това е една от по-желаните специалности в университетите, но те не са единствените места на които човек, може да се научи на графичен дизайн, един курс по графичен дизайн може да бъде едно чудесно начало за научаването на това умение.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ