Go to Top

Какво е JavaScript и трябва ли да го учим?

Нека първо да отговорим трябва ли да учим и да знаем JavaScript – отговорът е твърдо ДА ако имате намерение да се занимавате с Web Design или Web Development и изобщо да градите кариера в тази посока. JavaScript наред с HTML и CSS формира „светата троица“ на езиците и технологиите без задълбочените познания по които е немислимо да бъдете професионален Уеб дизайнер и най-вече Уеб разработчик.

Хора с умения по JavaScript биха си намерили лесно работа у нас, тъй като той трайно в последните години е сред топ 5 от най-търсените езици от родните ИТ работодатели. А и в световен мащаб се е настанил в челната десетка и няма изгледи скоро да излезе от там.

Но какво прави този език така важен, ценен и търсен? Отговорът е в огромната широта от възможности и функционалности, които JavaScript дава едно от които е, че благодарение на него, сайтовете от статични и скучновати, се превръщат в интерактивни забавни места, където например може да прекараме часове в забавление с онлайн игри или да разглеждаме  галерии с изображения или друго медийно съдържание.

Може да се каже, че няма как който и да е съвременен сайт, чиито собственик иска той да се възприема добре и да е приятен и търсен от потребителите си, да може да мине без JavaScript. Но JavaScript далеч не е само това. За да го разберем, нека първо изясним някои фундаментални понятия за уеб сайтовете, а и не само.

Какво представляват уеб сайтовете:

Уеб сайтовете са сбор от няколко слоя – структура, данни, дизайн, съдържане и функционалност. Информацията в тях, разбира се, е основната причина да ги посещаваме, но не по-малко важно е и колко лесно, бързо и удобно успяваме да се ориентираме и да си взаимодействаме с тях. Затова основна роля в изграждането на един уеб сайт, приложение или какъвто и да било софтуерен продукт имат т.нар. Front-end разработчици. Най-общо тяхната задача е да се грижат за потребителския интерфейс и структурата, която стои в основата на визуализацията, използвана от крайния потребител.

С други думи, всичко, което посетителите на сайта виждат, кликват, свалят и качват, за да въвеждат или извличат информация от него, е работа на front-end разработчиците. Те са мостът, който свързва UX дизайнерите и back-end програмистите, което означава, че трябва да са еднакво креативни и технологично подготвени.

javaskript kurs

За тази цел от Front-end разработчиците се очаква да владеят езици за програмиране като HTML, CSS и JavaScript и библиотеки като React JS, AngularJS, JQuery, Bootstrap и пр. Това са и основните инструменти, с които те боравят в ежедневната си работа, за да накарат дизайнът да оживее. Завършването на висше образование по софтуерно инженерство и компютърни науки е първата стъпка към професията. Но тези, които нямат такова образование далеч не са обречени защото съществуват качествени и съдържателни курсове по JavaScript.

Там желаещите могат да придобият нужните базови знания от опитни преподаватели- професионалисти и да продължат да се развиват със следващи по-високи нива на обучение по JavaScript, които да ги направят готови за професионална реализация, и то по възможно най-добрия начин, който е много по-бърз и ефективен в сравнение с часове, дни и месеци самообучение, четене по форуми с често разнопосочни мнения и главоблъскане.

 

Нека сега накратко се запознаем всъщност с JavaScript и какво общо има с EcmaScript, както и защо е груба грешка да мислим, че Java и JavaScript са един и същи език за програмиране и вършат еднаква работа.

Какво е JavaScript:

JavaScript е програмен език, който позволява динамична промяна на поведението на браузъра в рамките на дадена HTML страницата. Той е интерпретативен език, тоест се зарежда, интерпретира и изпълнява от уеб браузъра. Също функции могат да се свържат със събития на страницата (например: движение/щракане на бутон на мишката, клавиатурата или елемент от страницата, и други потребителски действия).

Разработен първоначално от Брендан Айк под името Mocha, като по-късно е преименуван на LiveScript и накрая на JavaScript. LiveScript е официалното име на езика когато за първи път бива пуснат в бета версиите на Netscape Navigator 2.0 през септември 1995 г., но е преименуван на JavaScript през декември 1995.

За тези, които си нямат идея какво е Netscape Navigator ще поясня, че това беше един от най-добрите, ако не и най-добрия браузър в края на 20-ти век в ерата преди Google Chrome. Съществува Microsoft модификация на езика, известна като JScript. Последният по същество не се различава особено от JavaScript.

По-скоро е негов „диалект“. Но с употребата на JScript в своите продукти вместо JavaScript, Microsoft заобикаля авторските права върху езика, които първоначално са принадлежали на компанията- създател- Netscape, по-късно притежавани от Sun Microsystems, но тъй като впоследствие Sun Microsystems беше закупена от Oracle Corporation, правата в момента са притежание на тази компания.

Прието е JavaScript програмите да се наричат скриптове. Най-често се прилагат към HTML-а на Интернет страница с цел добавяне на функционалност и зареждане на данни. Може да се ползва също за писане на сървърни скриптове JSON, както и за много други приложения.

Четейки спецификацията на ECMAScript, вие научавате как да създадете скриптов език.

Внимание:

Груба грешка, която издава некомпетентност, е да се бъркат Java и JavaScript, защото освен съвпадението в част от името, двата езика нямат кой знае какви прилики, въпреки че са подчинени на парадигмите на ООП. Дори са разработени от различни корпорации (Java е дело на Sun, a JavaScript е разработка на Netscape). Java е популярен език за програмиране не само на Интернет приложения, но и на самостоятелни програми за различни платформи.

Ако имат нещо наистина общо, това е настоящия притежател на правата върху двата езика, а именно,  Oracle Corporation. Java приложенията се компилират и стартират във виртуална машина (Java Runtime Environment – JRE), докато JavaScript кодът се интерпретира и изпълнява  в уеб браузър ( който и да е  уеб браузър).

Ако трябва накратко да обобщим за какво основно се използва JavaScript, то е за разработка на front-end приложения, сървърен софтуер, desktop приложения, стартирани през браузър, мобилни приложения и IoT софтуер.

С други думи и вместо заключение, използва се за почти всичко, което е свързано с работа и достъп през интернет на всевъзможни устройства и далеч не само за класически компютри. Това прави бъдещето и употребата на езика необозрими, а специалистите, които го знаят и могат да програмират на JavaScript на професионално ниво, изключително търсени и много добре платени.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

ВИЖ ПОВЕЧЕ