Go to Top

Макросите и VBA и с какво са полезни в Excel?

Ако често се налага да извършвате едни и същи действия, макросите могат значително да опростят живота ви и да повишат ефективността ви.

 

Какво е макрос?

Макросът е определена последователност от действия, написани на езика за програмиране VBA (Visual Basic for Applications), който ни позволява да се отървем от рутинната работа, да намерим решение в ситуации, когато е невъзможно или отнема много време за изпълнение на задача с помощта на стандартен Excel инструменти, с една дума – да улеснят живота на потребителя.

Например, използвайки макроси, можете: да изтривате / добавяте колони (редове), да правите промени в заглавния ред на таблицата, да заменяте един или друг текст в документ, да изпращате много писма с различни прикачени файлове и текст с помощта на един бутон и много други задачи, за които дори не подозирате, че може да се правят с програма от MS Office пакета.

 

kurs po VBA for MS ExcelКак работят макросите?

Благодарение на въвеждането на езика VBA (Visual Basic for Applications) в MS Office, Microsoft успя да разшири значително функционалността на своите продукти. Макросите, написани от потребители или от програмисти, могат да автоматизират повечето процеси и значително да намалят времето за обработка на данни.  За да изпълните макроси, имате нужда от собствена софтуерна среда, в която тези команди могат да работят. Такава среда е например Excel, Word или Access.

При писане на сложни макроси, тяхното стартиране и изпълнение, като правило, се ограничава до работната станция (PC), на която са написани и/или стартирани. Това е така, защото този език работи с интерпретатор т.е. написания код се интерпретира и изпълнява ред по ред. В този подход има предимства, а именно възможността за незабавно отстраняване на грешки, „на място “, преглед на кода и допълването му с нови инструкции, разширявайки функционалността на макроса. Обикновено макросите, написани за Excel, не работят в Word или Access, освен ако не се използва основен набор от процедури и функции, които не засягат обектите на приложението.

 

Как макросите ви помагат да работите?

При работа с големи количества данни, които трябва да бъдат обработени по един или друг начин, както и при извършване на монотонни действия за обработка на информация в таблици (например създаване на обобщени таблици с определен формат), макросите са незаменими.

Пример: Трябва да получавате данни от база данни всеки ден, да правите някои изчисления с тези данни, след което да извеждате обобщена таблица с резултатите. Всичко това ви отнема, да речем, 2 часа ако работите по стандартния начин с Excel. След като разработите и внедрите макрос, който ще изпълнява всички тези действия независимо, ще имате време да намалите до няколко минути, или по -скоро секунди описаната дейност.  И ако към ръчните изчисления добавите и механичните грешки, които в много от случаите съществуват и които в най -добрия случай ще намерите и търсите на око, първоначално споменатите 2 часа могат и да не ви стигнат. Това е едно от многото приложения.

Могат да бъдат дадени още куп примери в зависимост от спецификата на работата.

За да се разберат и овладеят по -добре макросите, те трябва да бъдат изучени и този процес трябва да бъде правилно организиран. За тази цел е силно препоръчително да сте преминали поне през едно обучение по Microsoft Excel.

Компютърно образователен център „Progress“ предлага курс по Visual Basic for Microsoft Excel, след който ще можете уверено да кажете, че с макросите сте „на ти“.

 

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ