Go to Top

PHP и HTML: Предимства и недостатъци

Съществува богато разнообразие от програмни езици, които имат различни функции и приложения в софтуерния свят. Ако програмирането е вашият път и желанието ви е да се развиете като експерти в областта, то ще ви бъде полезно да натрупате информация относно различните езици за програмиране, от които можете да изберете.

В началните си стъпки младите програмисти могат да изберат два основни варианта на изучаване на програмни езици – самостоятелно, с помощни материали съществуващи в дигиталното пространство, или чрез курсове за програмисти.

Но преди да започне своето развитие, бъдещият програмист трябва да направи важен избор. Изборът на език за програмиране звучи като елементарна задачка но често се оказва по-сложна отколкото сме очаквали и то предимно поради липсата на информация.

Преди да изберете своя програмен език е полезно да проучите какво е приложението на езика, какво е нивото му на трудност за изучаване, какво е потенциалното ви развитие с него, сложност за използване, търсене, финансово възнаграждение, и други.

Тук ще разгледаме PHP и HTML като два от основните и най-популярни езици за програмина и ще видим как те се различават с цел да ориентираме бъдещите програмисти.

Нека разгледаме тези два езика в повече детайл!

PHP и HTML

HTML или Hypertext Markup Language е най-старият и най-често използван метод за създаване на уеб страници. Той е много прост и само за няколко минути, един програмист може лесно да създаде проста уеб страница с текст и няколко изображения. Можете да направите същото и с PHP, тъй като неговите резултати се обработват от HTML и ако сте вмъкнали същия HTML код, ще получите същия резултат.

Това се дължи на факта, че крайният продукт на PHP кода и това, което се изпраща в браузъра, е в HTML. С други думи, браузърът ще получи същия HTML код, ако бъде зададен като изход от вашия PHP скрипт, но ако искате да се възползвате от напредналите функции, които PHP предлага, ще трябва да отделите малко повече време.

Кодирането в HTML означава, че страниците, които кодирате, винаги ще се показват едни и същи в зависимост от браузъра, който използвате. PHP позволява на кодерите да създават HTML страница или част от нея динамично.

Например, ако искате да създадете сайт, който да показва всички букви от азбуката поотделно в собствената си страница, трябва да създадете страница за всяка буква, ако използвате HTML, но ще ви трябва само една страница с PHP.

 

PHP също така може да приема данни и да ги използва или манипулира, за да създаде изход, който потребителят желае. Уеб страница, която може да отнеме две числа, да я добави и да представи резултата на потребителя, е много лесна да се направи с PHP, но не и с HTML.

Поради допълнителните функции на PHP, той трябва да приложи подходяща структура в кодирането. За разлика от HTML, където всичко, което поставяте, създава изход, PHP няма да ви даде изход, ако нещо не е наред с вашия код.

Кривата на обучение на PHP също е много по-стръмна в сравнение с HTML. Ще е необходимо да си приготвите значително по-дълго време за изучаването на PHP в сравнение с изучаването на HTML, въпреки че все още ще трябва да научите HTML, за да научите PHP.

Това са само част от разликите между двата езика. В процеса на изучаване и прилагане, софтуерните инженери ще се сблъскат с допълнителни различия, които биха определили кой от двата езика е по-подходящ за целите на програмиста. Като обобщение, нека видим какво извадихме като разлики досега:

  1. HTML е език за маркиране, докато PHP е скриптов език.
  2. Изходът на PHP обикновено е в HTML код, който браузърът може да интерпретира
  3. HTML кодовете са статични и винаги са едни и същи всеки път, когато се отварят, докато PHP файловете са динамични и изходът може да не винаги е един и същ
  4. HTML е много лесен и прощава грешките, докато PHP не е такъв

Как да започнем в програмирането?

Всяко начало създава известен дискомфорт и несигурност. Но не позволявайте това да ви откаже от една успеша и стабилна кариера като програмист. Програмирането е една от най-популярните дейности във високо технологичния свят, в който живеем днес и очакванията са, че неговото търсене ще расте само и единствено нагоре.

Кариера в областта носи атрактивни предимства като високо засплащане и висок стандарт на живот, възможност за работа от всяка точка на света, интелектуално развитие и работа по интересни и динамични проекти.

Ако това звучи като нещо, с което бихте се занимавали, не губете време а сложете старт на вашето развитие. Изборът на програмен език е първата стъпка но тя изисква комбинация с професионалисти, които да помогнат на начинаещите програмисти да натрупат нужните знанич опит. Ако PHP или HTML са вашите избрани езици, потърсете курсове по PHP или курсове по HTML които да ви дадат нужния старт.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ