Go to Top

За какво се използва C#?

 

 

C# е един от програмните езици, които намират своето място в класации за топ езици за програмиране през последните години. Софтуер девелопърите с опит и знания в областта на C# са широко търсени, добре платени, и често успешни в сферата на програмирането.

C # е един от най-разнообразните, гъвкави и съвременни езици за програмиране, който позволява на разработчиците да създават всякакви приложения, включително Windows, уеб и местни мобилни приложения. Тези характеристики на C# го правят изключително атрактивен за изучаване. Ако ти си начинаещ в областта на програмирането и искаш да развиеш своите знания с C#, възползвай се от предимствата на курс по програмиране със C# и .NET.

Но какво всъщност е C# и за какво се иползва този език за програмиране? Нека разгледаме света на C# в повече детайл!

Какво е C#?

C # е модерен, обектно-ориентиран език за програмиране, разработен през 2000 г. от Anders Hejlsberg в Microsoft като неговата основна цел е била да конкурира Java. Той е създаден, в резултат на отказа на Sun (по-късно закупен от Oracle) Microsoft да прави промени по Java. В следствие, Microsoft избра да създаде свой собствен език. C # се разрасна бързо с обширната подкрепа от Microsoft, която му помогна да спечели голяма популярност в световен мащаб. Днес той е един от най-популярните езици за програмиране в света. C# е език с общо предназначение за разработване на приложения на платформата на Microsoft, който изисква работа на .NET framework в Windows. C # често се смята за хибрид, който взема най-доброто от C и C ++, за да създаде истински модернизиран език. Въпреки, че .NET Framework поддържа няколко други езика за кодиране, C # бързо се превръща в един от най-популярните.

Какви са приложенията на C#?

За какво може да се използва C#? Ами, накратко, почти всичко. Той е достатъчно гъвкав, за да захранва TCP / IP сървърите, Raspberry Pi и всичко между тях. C# има особени предимства. На първо място трябва да споменем разработката на Windows приложения. Поддръжката на .NET  на платформата на Windows е такава, че C# е вече от често срещаните първи избори на разработчици за изграждане на Windows десктоп приложения.Windows 8 е положил много усилия, за да направи това възможно. По-голямата част от приложенията на трети страни в магазина на Windows са написани на C #. Въпреки че магазинът все още не се радва на същата популярност или успех като iOS, мобилния еквивалент на Apple, това несъмнено е бъдещето на разпространението на приложения на Windows.  C# също така поддържа създаването на уеб приложения, обикновено чрез WebForms и MVC.

За по-напредналите програмисти вероятно ще е интересно да се задълбаем малко в територията. ASP.NET MVC е мощен съвременен начин за създаване на приложения, базирани на архитектурния модел на модел-изглед-контролер (model-view-controller). Моделът обработва данни и логика, View се занимава с представянето на тези данни на потребителя, а контролерът следи за потребителските входове. ASP.NET MVC беше отворен през 2009 г., а версия 5.1.2 беше пусната през април 2014 г.  Microsoft „All-In-One Code Framework“ е още един безценен ресурс за уеб разработчиците, които се интересуват от използването на C# за уеб приложения.

Xamarin е лидер в тази област, предлагайки инструменти за различни платформи за всички основни мобилни платформи. MonoCross е алтернативна реализация, макар проектът да е разработен малко по-късно. Microsoft също подкрепя C# на мобилни устройства. Наскоро компанията пусна актуализация на Visual Studio 2013, която поддържа „универсални приложения“ – това са приложенията, разработени едновременно за работния плот на Windows и за мобилните устройства с Windows.

Създаването на Игри със C#

C# е също така широко използван за създаване на игри с помощта на игралния механизъм Unity, който е най-популярният двигател на играта днес. Повече от една трета от най-добрите игри се правят с Unity и съществуват около 770 милиона активни потребители на игри, създадени с помощта на двигателя Unity. Unity се използва и за VR, с 90% от всички Samsung Gear и 53% от всички игри на Oculus Rift VR, разработени с помощта на Unity. C# е много популярен инструмент за създаване на тези приложения и така прави чудесен избор за всеки програмист, който се надява да проникне в индустрията за разработване на игри, или за всеки, който се интересува от виртуалната реалност.

Споменатите горе ползи от C# са само няколко примера за могъществото на този език за програмиране. Като обобщение можем да кажем, че C# е широко използван за изграждане на Windows клиентски приложения, използващи Windows Forms, WPF и UWP, използва се за изграждане на уеб приложения с ASP.NET и ASP.NET Core, за изграждане на мобилни приложения с помощта на Xamarin, за писане на код, който е насочен към .NET Framework и .NET Core, както и за разработването на игри.

Накратко, C# може да бъде от полза за изработването на:

 • Клиентски приложения на Windows
 • Библиотеки и компоненти на Windows
 • Услуги на Windows
 • Уеб приложения
 • Уеб услуги и уеб API
 • Native iOS и мобилни приложения за Android
 • Бекенд услуги
 • Приложения и услуги в облака Azure
 • Поддържа базата данни с помощта на инструменти за ML / данни
 • Софтуер за съвместимост като Office, SharePoint, SQL Server и т.н.
 • Създаването на игри

В компютърно образователен център Progress ще намериш професионални курсове по програмиране със C# и .NET, както и със C# Advanced. Нашата програма е специално подбрана и внимателно организирана по начин, който ще ти помогне постепенно да натрупаш необходимите знания и да разнообразиш своите умения като програмист. C# предоставя богата палитра от възможности. Не губи повече време, запиши се сега!

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

ВИЖ ПОВЕЧЕ