Go to Top

Кое Прави Java Един от Най-Популярните Езици

Софтуерното инженерство претърпява постоянни промени в зависимост от потребителското търсене, иновации в областта на технологиите, и общото движение на различните пазари в световен мащаб. Поради тази причина, през годините се наблюдават различни тенденции относно кои езици за програмиране са най-актуални и популярни. Популярността на един език за програмиране може да бъде определена от броя отворени работни позиции свързани с този език в дадена държава, ниво на заплащане, гъвкавост при употреба, както и неговото приложение върху различни платформи и устройства.

През 2018 видяхме как един програмен език успя да запази своята стабилност в списъците за популярност и заинтригува много млади, начинаещи програмисти. Този език е Java и в тази статия ние ще разгледаме причините за неговата популярност по-подробно.

Колко Популярен Всъщност е Java?

Отговорът на този въпрос е много. Java заема топ позиция в различни списъци с най-популярни езици за програмиране за изминалата година, а и не само. Разглеждайки статистики взети от Indeed.com, сайт за публикуване на работни места, можем да видим, че Java е на първо място по търсене сред програмните езици.

колко популярен е java

Но се оказва, че това не е нещо ново. Данни от края на 2017 предоставени от Tiobe Index  също показват, че Java стои на първо място по популярност, следван от езици като C, C++, Python, C#, JavaScript, и други. Още по-интересно е, че прогнозите за бъдещето на Java са светли и благоприятни. Но какво прави този програмен език толкова популярен и атрактивен, както за девелопъри, така и за бизнес организации?

Какво Прави Java Толкова Популярен?

Нека си припомним какво е Java за начало. Този програмен език е обектно-ориентиран, с код, който не се компилира до машинен код за процесор а до байт код (код, специфичен за езика). Този факт прави за разработката на програма с Java необхоима виртуална машина. В ранните дни на Java това е създавало проблеми за потребителите на този език поради бавната му скорост, в сравнение с други, алтернативни езици. За щастие, това днес не е повод за оплакване, тъй като оптимизации по Java позволяват на този език да работи с по-висока скорост, определена дори като по-бърза от тази на Python, PHP, или JavaScript.

Нека разгледаме основните фактори, които правят този език за програмине толкова разпространен!

Развитие на Android

Основен двигател за нарастващата популярност на Java като език за програмиране е приложимостта му в развитието на Android приложения. Google използва Java за Android софтуерни инструменти, достъпни за девелопъри, което прави езика силно атрактивен.

“Open Source”

Програмисти, специализирани в този език, имат достъп до огромен брой разнообразни “open source“ библиотеки, с отворен код за различни задачи. За създаването и развитието на тези достъпни библиотеки са допринесли корпорации като Apache и Google. Това прави езика лесно изучим и дава предимство на девелопърите, от гледна точка на скорост при използване, както и при цена за необходими инструменти.

Силно Развита Среда

Съществува нещо наречено Java Community Process, още познато като JCP. Ако си програмист с Java със сигурност си добре запознат с тази територия, която събира качествени съвети, коментари, механизми, и други полезни инструменти за работа с Java. Всеки девелопър с опит или въпрос относно този програмен език може да получи обратна връзка по проект или код, както и достъп до допълнителна, необходима информация.

Безплатен и Широко Приложим Език

За разлика от други езици за програмиране, Java е създаден изцяло безплатен, с идеята, че ако девелопър веднъж създаде код за нещо, то може да бъде активирано навсякъде. Този плюс дава възможност на отдлени девелопъри, които не са част от големи, богати екипи, да боравят с този език по проекти, както и на стабилни корпорации с големи бюджети да го употребяват безплатно.

Java не е зависим от платформа, което също силно увеличава популярността му.

Адаптивен

От самото създаване на Java е била заложена идеята за бъдещето на този програмен език. Днес, той е минал през дълъг път на промени и „ъпгрейдване“ но старите му версии продължават да работят отлично, дори и след излизането на нови версии на езика. За щастие, бизнеси, които са разработили продукти на стари версии не са задължени да сменят кода си всеки път, когато нещо ново излезе за Java.

Добре Платен Език

Девелопъри, работещи с Java, могат да потвърдят, че този език за програмиране е добре платен и широко търсен, което означава, че ако си специалист в тази област, шансът да останеш без работа е минимален. Добрата новина е, че и за следващите години прогнозите са силни относно търсенето на този език.

Ако все още нямаш опит с Java в програмирането а имаш желание да разнообразиш знанията си като девелопър, силно препоръчваме изучаването на този език за програмиране, предимно заради неговата популярност и търсене. Взимайки решение за пътеката, по която да поемеш в програмирането не е лесна задача. Едно от определящите неща за решението е бъдещото развитие на езика, на който си се спрял и шансовете за реализаия. В случая на Java и двата фактора са налице. Разгледай нашите актуални курсове по Java и се свържи с нас за повече информация!

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ