Go to Top

5 Неща, Които Всеки Java Програмист Трябва да Научи

Годината е вече към края си и решихме да обърнем поглед назад за да видим какво се случи в Света на програмния език Java. След като споделихме нашето мнение за това кои езици ще са най-търсени през 2019, сега ни беше интересно да видим и какво програмистите извлякоха като най-ценно и приложимо за 2018 от опита си конкретно с този език за програмиране. В тази статия ще споделим пет неща, които всеки Java програмист трябва да научи с цел доразвитие на уменията си или подобряване на работата си с Java.

Ако си начинаещ и нямаш много опит с езика, не се тревожи, тук можеш да намериш полезна информация, която да използваш от самото начало, без излишно лутане по пътя на програмирането. За тези от вас, които вече са работили с Java, надяваме се тези съвети да са от полза при изкачването към следващото ниво като експерти в областта!

Java Сред Най-Популярните

Ако следиш сферата на програмирането, а света на девелопърите ти се струва интересен и привлекателен, то със сигурност си попадал на разнообразни източници, които определят Java като един от топ езиците за програмиране в световен мащаб. Езикът има своите предимства и печели вниманието на начинаещи, както и експертни програмисти. За 2018 той заема първа позиция по популярност и разпространение. Експерти, които следят развитието на софтуерното инженерство предсказват, че неговия растеж само ще се увеличава в следващите години.

С други думи – ако си се захванал с изучаване на Java – давай смело напред! А ако все още не си направил първата стъпка, никога не е късно да навлезеш в тази среда и да създадеш успешна бъдеща кариера с Java.

Езикът крие своите предимства, които включват фактът, че той е обектно-ориентиран, че работи чрез виртуална машина, че има широко приложение и развитие на Android, че предлага достъпни “open source” библиотеки за девелопъри, които се нуждаят от готови кодове или допълнителна информация, че работата с него е добре платена, и други. Списъкът е дълъг!

Но какво е необходимо да знае всеки програмист за Java през 2019? Нека погледнем за секунда в бъдещето и разгледаме какво можем да подобрим или добавим към работата си с този език!

Научи Настройките на Ефективност

Един от най-често срещаните недостатъци на Java девелопърите е липсата на знания и умения относно така наречените JVM Internals, или устройствата на Java виртуалната машина, системата за почистване на паметта на Java, както и настройките на ефективноста. Иначе казано, липсват основи по техничните знания на програмистите.

Нужно е да вмъкнем, че ако си начинаещ девелопър с по-лесни за изпълнение задачи, вероятно няма да имаш допълнителна нужда от тези знания. Но с израстването като специалист и трупането на опит, от един софтуерен експерт често се изисква да има пълна опитност и богато знание както за детайлите, така и за голамата, обща картина.

Ако се затрудняваш с профилирането на приложение или не можеш да откриеш защо скоростта му не е в синхрон с очакванията ти, може би трябва да наблегнеш на споменатите елементи.

Профилиране на Java  Приложения Веднъж Месечно

Второто нещо, което съветваме да развиеш е редовното или месечно профилиране на Java приложенията. Горе споменахме, че е хубаво да научиш повече за някои елементи от програмирането и основите на Java. За съжаление, попиването на теоретични знания няма да е достатъчно. За да подобриш уменията си, съветваме да превърнеш профилирането на приложения в навик и да изследваш внимателно резултатите.

Къде се трупа най-голяма част от паметта? Има ли изтичане на памет от Java приложението? Ако да, каква е причината за изтичането и какво ще се случи, ако 500 нови човека получат достъп до приложението? Отговаряйки на тези въпроси ще ти помогне да вникнеш по-надълбоко в естеството на Java.

 

 

Научи Мрежово Програмиране на Java

Още познато като “socket programming”, мрежовото програмиране често се оказва мътна материя за повечето програмисти, дори с опит от 2 до 5 години. Фундаменталните знания на програмния език оформят и бъдещето развитие на специалиста, така че не се притеснявай да се върнеш стъпка назад и да попълниш липсващите полета, ако има такива.

Увери се, че си наясно с разликите между TCP и UDP, дори да си девелопър, който работи с JSP, Servlet, или JSF. Има множество книги по темата, както и курсове по програмиране, които могат да предоставят нужната информация.

Компонентно Тестване

Ако искаш да доразвиеш уменията си през 2019, то със сигурност ще са ти необходими знания за компонентно тестване, както и за автоматичното тестване и как то работи. Това включва и понятия за интеграционно тестване. Можете да наблегнете на изучаването на Junit 5 за целта, както и да си осигурите достъп до други библиотеки като Mockito, PowerMock, Cucumber, или Robot.

Следвай Новостите на Езика

Не на последно място идва вероятно най-важният и полезен съвет, от който можеш да се възползваш, а именно, да следиш внимателно развитието на Java като програмен език и да си в крак с неговите новости и последни издания. Езиците за програмиране търпят постоянни промени като резултат от динамичната и комплексна натура на технологиите и влизането на нови изисквания или подобрения по програмните езици.

За да си непрестанно в крак с най-новите тенденции е важно да се обогатяваш с информация редовно и да не пропускаш шанс да четеш нови материали по темата.

Надяваме се, че този списък ще ти помогне да подобриш своето Java ниво през 2019! Ако си Java ентусиаст без много опит или пък искаш да надградиш своите знания, свържи се с нас за повече информация относно нашите курсове по езици за програмиране!

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ