Go to Top

6 неща, които да знаем за кариера в киберсигурност

В днешно време информацията е една от най-ценните богатства на дигиталния свят, в който живеем. Една от основните цели на програмирането е да защити създадения софтуер, както и да запази данните на потребители или мащабни организации в безопасност от потенциални нападатели. Ето къде намира място и една от популярните сфери днес – информационната сигурност, известна още като киберсигурност.

Информационната сигурност заема важно място в програмирането и експертите в областта се нуждаят от разнообразие от знания и умения, за да се адаптират бързо към нововъзникващи проблеми. Професионалният курс по информационна сигурност е един от най-сигурните начини да натрупаш опит в сферата и да сложиш начало на своятa кариера. Но какво всъщност означава киберсигурност и какво трябва да знаеш за кариера в областта?

Какво е киберсигурност?

Информационната сигурност е практика за предотвратяване на неоторизиран достъп, използване, разкриване, прекъсване, модифициране, инспекция, запис или унищожаване на информация. Това е общ термин, който може да се използва независимо от формата, която данните могат да приемат (например електронни или физически). Информационната сигурност, още позната като InfoSec, се фокусира върху това да се гарантира поверителността, целостта и наличността на данни, без да се засяга производителността на организацията.

Осигуряването на информационна сигурност е многоетапен процес за управление на риска. Тя включва идентифициране на свързаните компоненти, като активи, уязвимости, източници на заплаха, потенциални въздействия и възможни контроли. След това се оценява ефективността на плана за управление на риска.

 

 

kurs po cubersecurity

 

Какво крие кариерата в информационна сигурност?

Има няколко отличителни белега на кариерата в киберсигурност. Нека ги разгледаме в повече детайл!

  • Информационната сигурност е тук за да остане.

С течение на времето областта ще продължи да расте, а разнообразието и сложността и само ще се увеличава. Тъй като компаниите стават все по-зависими от технологии и все повече бизнес транзакции се провеждат онлайн, количеството заплахи, свързани с информация, ще нараства, а с него и търсенето на специалисти по киберсигурност.

Прохождането по този път може да доведе до животна кариера, изпълнена с динамика и удовлетворение. В близко бъдеще не се очертава да настъпва етап, в който информационната сигурност да не бъде от съществено значение. Наличието на свързана с мрежата технология на практика го гарантира. Търсенето на обучени специалисти само нараства и прогнозите показват, че тази тенденция няма да се промени в скоро време.

  • Всичко е свързано.

Тъй като мрежовата свързаност продължава да прониква във всеки аспект от бизнеса и живота като цяло, броят на устройствата, които биха могли да се превърнат в цел нараства драстично. Възможно е да попаднете на по-традиционна позиция в индустрията, която да изисква да работите само със сървъри, но е по-вероятно да откриете, че работите с пълна гама устройства.

Мобилните устройства и Интернет на нещата (IoT) често се пренебрегват в това отношение, но нападателите добре знаят потенциала на тези устройства. В реалност се оказва, че една компания би мога да бъде хакната от най-неочакваното място, което означава, че експертите в информационна сигурност трябва да са непрестанно в готовност.

  • Специалността изисква сертификати и непрестанно обучение.

Сферата на информационната сигурност се развива прекалено бързо и специалисти в областта не могат да се доверят на комфорта от знанията си. Кариера в сферата изисква от професионалистите да поемат инициативата да продължат образованието си, както и да си набавят нови сертификати, с които да докажат това. Базовите умения могат да са от полза при започването на кариера в информационната сигурност, но те със сигурност няма да са достатъчни в дългосрочен план.

Курсовете по киберсигурност са препоръчителни, защото често се актуализират, за да останат модерни и в такт с времето. Те имат допълнителна полза заради задълбочаването на повече информация в по-кратък период от време. Програмите за сертифициране и обучение струват по-малко от университетското образование и биха били достатъчни за много работодатели.

Това не е поле, подходящо за мързеливи или демотивирани хора. Професията изисква от специалистите непрестанно да надскачат уменията си и да се мотивират сами. Тази работа не оставя много място за чувство на комфорт. Информационната сигурност бързо се развива и това няма да се промени, което означава, че работещите в областта трябва да покажат необходимото ниво на адаптивност и да се развиват заедно със сферата. С възникването на нови заплахи се появяват нови превантивни мерки.

Но едва когато решението е налице, нападателите измислят нови заплахи и цикълът продължава. Ако добавим и промените, които неизбежно се въвеждат от новите технологии, то веднага става ясно защо тази област е толкова предизвикателна.

  • Трябва да вървиш по собствения си път.

Никъде няма да откриеш отговора на въпроса как точно да влезеш в областта на информационната сигурност. Кариерата в областта е е по-скоро приказка за избиране на свое собствено приключение, отколкото добре дефинирана от друг пътека. Ако се консултираш с професионалисти, работещи в областта на информационната сигурност, бързо ще разбереш, че малко хора следват един и същ път в ндустрията. Информационната сигурност е по-напреднал клон на информационните технологии.

Независимо от начина, по който стигаш там, винаги ще се нуждаеш от предишни базови умения, но тъй като информационната сигурност има много дълбочина и измерения, не е от определящо значение какви точно са те. Можеш да стигнеш до информационната сигурност през администрация на сървъри, степен на компютърни науки или дори техническа поддръжка. Използвай силните си страни и опит за да ги адаптираш в информационната сигурност.

  • Креатиното мислене е необходимо умение.

Хакерите трябва да бъдат креативни и високо интелигентни за да достигнат целта си, а от специалистите в информационна сигурност се изисква двойно ниво интелект и креативност. Въпреки процедурите за информационна сигурност, които трябва да се следват и изпълняват, не очаквай от всяка ситуация да изисква едно и също решение.  Това е сферата на ИТ, където творчеството е от огромно значение. Информационната сигурност ще те държи на пръсти и ще те накара да мислиш непрестанно. Поддържай отворен ум, защото понякога най-лудият отговор е правилният.

2 Comments

  1. Християн октомври 27, 2019
  2. admin октомври 28, 2019

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ