Go to Top

Защо да изберем кариера като PHP програмист

 

 

Когато става въпрос за основни езици за програмиране, които трябва да научиш за уеб разработка, отговорът е сравнително ясен и не бива да позволяваш да се бъркаш, започвайки с триото на HTML, CSS и JavaScript. При поставянето на началото на твоята кариера като програмист е редно да се запиташ дали избраните от теб езици са полезни, както и за какво точно те се използват.

Един език за програмиране, който със сигурност ще видиш щом се запознаеш по-отблизо с технологиите, е PHP.  PHP е един от най-разпространените езици в програмирането и множество програмисти специализират в него, развивайки успешни кариери. Преди да избереш PHP като език за програмиране, с който искаш да се занимаваш професионално или да се запишеш на курс по PHP, си струва да разгледаме предимствата на кариера в областта.

Какво е PHP

PHP (Hypertext Preprocessor) е скриптов език, който обикновено се използва в уеб-сървърната разработка. За да разбереш всичко, което е от решаващо значение за този език е необходимо първо да вникнем в скриптовия език като термин. Скриптовите езици (семейство от езици за програмиране, включително PHP, както и езици като JavaScript и Ruby) са подмножество на езиците за кодиране, използвани за автоматизиране на процеси, които иначе би трябвало да се изпълняват стъпка по стъпка в кода на сайта всеки път, когато се появят.

Тънкостите на скриптовия език включват неща като диалогови прозорци, отваряни на екрана в отговор на действията на потребителя, chatbots, отговарящи на определено поведение на потребителя със съответните съобщения, или анимация, която се случва, когато потребителят превърта през определена точка на дадена страница. С други думи, това представлява всяка динамична функция на уебсайт, която трябва да е на екрана, без потребителят да презарежда ръчно даден сайт. Скриптовите езици като PHP се различават от езиците за маркиране като HTML и CSS.

Докато HTML и CSS определят оформлението и вида на уеб страниците, скриптовите езици казват на статична уеб страница (изградена с HTML и CSS) да извършва конкретни действия , Ако си прекарал известно време в четене на JavaScript, това може да звучи познато.  PHP за някои може да е остарял език но той остава ключов за създаването на редица различни проекти. Но какво всъщност представлява кариерата в PHP и какви биха били причините да потърсим професионално развитие в областта?

Предимствата да си PHP девелопър

  • PHP e лесен за научаване

Изучаването на PHP e сравнително лесно, предимно заради неговия синтаксис, който прилича на Java, C и Perl. Интернет пространството разполага с достатъчно ресурси за проучване на PHP, което прави езика достъпен за хора с богато разнообразие от знания, опит, или възможности. Няма бариери пред изучаването на този език, което го прави атрактивен за начинаещи програмисти.

  • PHP е език с отворен код

PHP е 100% приложение с отворен код, което е безплатно за всеки. Като PHP разработчик, можеш да се ровиш в множество софтуери с отворен код като MySql, Apache и Linux. PHP рамките също са безплатни, което е още една причина за широкото му разпространение.

  • PHP е обектно ориентиран език

Joomla, Magento и WordPress са примери за платформи, които използват обектно ориентиран език за програмиране. Корпоративните системи използват подобни понятия като наследяване, капсулиране и полиморфизъм. Концепцията за програмиране на OOPS (object oriented programming) или обектно ориентиране в програмирането е въведена от PHP5. Ако имаш C ++ или Java квалификации то те ще ти помогнат да се чувстваш по-комфортно с използването на PHP като OOPS.

  • Наличност на рамки в PHP

Основното предимство на PHP са неговите рамки. Zend, Symfony, CakePHP, Akelos, CodeIgniter и Laravel са едни от най-популярните PHP рамки, използвани от девелопъри. Използването на рамки има много положителни точки, като например повторното използване на кодове, с цел да се ускори растежа. Отделно, използването на доказани и тествани кодове намалява грешките и осигурява успешен краен продукт.

  • Съвместим с хост OS

PHP е съвместим с UNIX, Linux, Windows и Mac. Той също така съвпада с MySql и Apache. Развитието на различни платформи е приложимо с PHP, което прави този език за програмиране икономически ефективен и надежден.

  • Динамика и гъвкавост в PHP

Освен осигуряването на сигурност, PHP може лесно да бъде мащабиран и шифрован. Има автоматично подновяване в уебсайтове и приложения. PHP позволява опциите за самонастройване от потребителите според предпочитанията им. Като безплатен продукт, кодът може да бъде написан от всеки редактор. Като допълнение, с PHP е възможно да се създадат специални ефекти и графичен дизайн. Следователно, PHP има потенциала да функционира многостранно и гъвкаво, според нуждите на девелопъра или специфичния проект.

  • Разработване на CMS

Наред с предимството в лицето на персонализирането на PHP стои и силно желаната рамка за развитие на CMS. PHP-базираните сайтове работят по-бързо, а кодът от PHP може да бъде подаден на HTML. Налице е все по-нарастващо търсене на PHP разработчици тъй като почти всичко в днешно време бива презаписано в кодове. Това прави работата на PHP разработчика, както и неговото професионално развитие, обещаващи и сигурни.

  • Възможности за работа с PHP

Диплома по информационни технологии или софтуерно инженерство е предпочитано условие за работа в областта на PHP. Въпреки това, като любител, можеш да развиеш уменията си в PHP, без да имаш професионална академична квалификация, ако желаеш да работиш в компания, която не е MNC. Начинаещ PHP девелопър може да не печели много, но при натрупването на опит постепенно печалбата ще нараства.

Адекватни познания за PHP и фини мениджърски умения могат да ти донесат работа като PHP Project Manager. Въпреки отговорностите, които ролята изисква, ръководителят на проекта може да се наслади на висок стандарт на живот. 

  • Бъдещият обхват на PHP девелопър

PHP е популярен език за уеб програмиране, използван от специалисти от цял свят. Освен това, той е приет от милиони съвременни уебсайтове. Според последни проучвания, PHP се използва от 84% от главния уеб сървър. PHP разработчиците са сред най-ревностните професионалисти в света на програмирането.Като пример можем да кажем, че почти всяка компания на MNC в Индия наема PHP програмисти всяка година.

Ето защо, търсенето на опитни PHP разработчици ще се повиши през следващите години. А възможността да програмираш от всяка точа на света при наличието на лаптоп и интернет прави тази кариера още по-примамлива.

Не губи повече време, сложи старт на своята кариера като се запишеш на курс по програмиране с PHP.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ