Go to Top

Защо да изберем кариера като PHP програмист

 

 

Когато става въпрос за основни езици за програмиране, които трябва да научиш за уеб разработка, отговорът е сравнително ясен и не бива да позволяваш да се бъркаш, започвайки с триото на HTML, CSS и JavaScript. При поставянето на началото на твоята кариера като програмист е редно да се запиташ дали избраните от теб езици са полезни, както и за какво точно те се използват.

Един език за програмиране, който със сигурност ще видиш щом се запознаеш по-отблизо с технологиите, е PHP.  PHP е един от най-разпространените езици в програмирането и множество програмисти специализират в него, развивайки успешни кариери. Преди да избереш PHP като език за програмиране, с който искаш да се занимаваш професионално или да се запишеш на курс по PHP, си струва да разгледаме предимствата на кариера в областта.

Какво е PHP

PHP (Hypertext Preprocessor) е скриптов език, който обикновено се използва в уеб-сървърната разработка. За да разбереш всичко, което е от решаващо значение за този език е необходимо първо да вникнем в скриптовия език като термин. Скриптовите езици (семейство от езици за програмиране, включително PHP, както и езици като JavaScript и Ruby) са подмножество на езиците за кодиране, използвани за автоматизиране на процеси, които иначе би трябвало да се изпълняват стъпка по стъпка в кода на сайта всеки път, когато се появят.

Тънкостите на скриптовия език включват неща като диалогови прозорци, отваряни на екрана в отговор на действията на потребителя, chatbots, отговарящи на определено поведение на потребителя със съответните съобщения, или анимация, която се случва, когато потребителят превърта през определена точка на дадена страница. С други думи, това представлява всяка динамична функция на уебсайт, която трябва да е на екрана, без потребителят да презарежда ръчно даден сайт. Скриптовите езици като PHP се различават от езиците за маркиране като HTML и CSS.

Докато HTML и CSS определят оформлението и вида на уеб страниците, скриптовите езици казват на статична уеб страница (изградена с HTML и CSS) да извършва конкретни действия , Ако си прекарал известно време в четене на JavaScript, това може да звучи познато.  PHP за някои може да е остарял език но той остава ключов за създаването на редица различни проекти. Но какво всъщност представлява кариерата в PHP и какви биха били причините да потърсим професионално развитие в областта?

Предимствата да си PHP девелопър

  • PHP e лесен за научаване

Изучаването на PHP e сравнително лесно, предимно заради неговия синтаксис, който прилича на Java, C и Perl. Интернет пространството разполага с достатъчно ресурси за проучване на PHP, което прави езика достъпен за хора с богато разнообразие от знания, опит, или възможности. Няма бариери пред изучаването на този език, което го прави атрактивен за начинаещи програмисти.

  • PHP е език с отворен код

PHP е 100% приложение с отворен код, което е безплатно за всеки. Като PHP разработчик, можеш да се ровиш в множество софтуери с отворен код като MySql, Apache и Linux. PHP рамките също са безплатни, което е още една причина за широкото му разпространение.

  • PHP е обектно ориентиран език

Joomla, Magento и WordPress са примери за платформи, които използват обектно ориентиран език за програмиране. Корпоративните системи използват подобни понятия като наследяване, капсулиране и полиморфизъм. Концепцията за програмиране на OOPS (object oriented programming) или обектно ориентиране в програмирането е въведена от PHP5. Ако имаш C ++ или Java квалификации то те ще ти помогнат да се чувстваш по-комфортно с използването на PHP като OOPS.

  • Наличност на рамки в PHP

Основното предимство на PHP са неговите рамки. Zend, Symfony, CakePHP, Akelos, CodeIgniter и Laravel са едни от най-популярните PHP рамки, използвани от девелопъри. Използването на рамки има много положителни точки, като например повторното използване на кодове, с цел да се ускори растежа. Отделно, използването на доказани и тествани кодове намалява грешките и осигурява успешен краен продукт.

  • Съвместим с хост OS

PHP е съвместим с UNIX, Linux, Windows и Mac. Той също така съвпада с MySql и Apache. Развитието на различни платформи е приложимо с PHP, което прави този език за програмиране икономически ефективен и надежден.

  • Динамика и гъвкавост в PHP

Освен осигуряването на сигурност, PHP може лесно да бъде мащабиран и шифрован. Има автоматично подновяване в уебсайтове и приложения. PHP позволява опциите за самонастройване от потребителите според предпочитанията им. Като безплатен продукт, кодът може да бъде написан от всеки редактор. Като допълнение, с PHP е възможно да се създадат специални ефекти и графичен дизайн. Следователно, PHP има потенциала да функционира многостранно и гъвкаво, според нуждите на девелопъра или специфичния проект.

  • Разработване на CMS

Наред с предимството в лицето на персонализирането на PHP стои и силно желаната рамка за развитие на CMS. PHP-базираните сайтове работят по-бързо, а кодът от PHP може да бъде подаден на HTML. Налице е все по-нарастващо търсене на PHP разработчици тъй като почти всичко в днешно време бива презаписано в кодове. Това прави работата на PHP разработчика, както и неговото професионално развитие, обещаващи и сигурни.

  • Възможности за работа с PHP

Диплома по информационни технологии или софтуерно инженерство е предпочитано условие за работа в областта на PHP. Въпреки това, като любител, можеш да развиеш уменията си в PHP, без да имаш професионална академична квалификация, ако желаеш да работиш в компания, която не е MNC. Начинаещ PHP девелопър може да не печели много, но при натрупването на опит постепенно печалбата ще нараства.

Адекватни познания за PHP и фини мениджърски умения могат да ти донесат работа като PHP Project Manager. Въпреки отговорностите, които ролята изисква, ръководителят на проекта може да се наслади на висок стандарт на живот. 

  • Бъдещият обхват на PHP девелопър

PHP е популярен език за уеб програмиране, използван от специалисти от цял свят. Освен това, той е приет от милиони съвременни уебсайтове. Според последни проучвания, PHP се използва от 84% от главния уеб сървър. PHP разработчиците са сред най-ревностните професионалисти в света на програмирането.Като пример можем да кажем, че почти всяка компания на MNC в Индия наема PHP програмисти всяка година.

Ето защо, търсенето на опитни PHP разработчици ще се повиши през следващите години. А възможността да програмираш от всяка точа на света при наличието на лаптоп и интернет прави тази кариера още по-примамлива.

Не губи повече време, сложи старт на своята кариера като се запишеш на курс по програмиране с PHP.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

ВИЖ ПОВЕЧЕ