Go to Top

6 причини да избереш Python за пръв език за програмиране

Научи Python онлайн или в присъствен курс

Навлизането в света на програмирането често се оказва по-сложна задачка отколкото можем да предположим. Това се дължи в голяма степен на богатия избор по отношение на съществуващи езици за програмиране,  което прави отговора на въпроса „От кой език за започна?“ труден и неясен. Достигането до правилен отговор обаче се възнаграждава.

Също както при решаването на кой език да учите в училище, с цел подобряване на комуникацията с хора от различни националности, първият въпрос, който е редно да си зададем е колко популярен е съответният език. Каква е неговата приложимост? Как се движи търсенето на този език в глобален мащаб през времето?

Тези въпроси могат да бъдат използвани и при взимането на решения, относно първият ни език за програмиране. В тази статия ще разгледаме Python като подходящ език за начинаещи програмисти и ще отбележим 6 причини да изберем Python като първи език за програмиране.  Ако решиш, че това е езикът за теб, препоръчваме ти да се запознаеш с нашия курс по програмиране с Python.

Какво е Python?

Както може би вече се досещаш, тук не става въпрос за добре познатите ни неотровни змии. Python, в сферата на програмирането, е интерактивен, интерпретируем език за програмиране, официално въведен през 90-те години. Той носи името на “Monty Python’s Flying Circus” – комедийно телевизионно шоу на BBC и най-често намира приложение в уеб програмирането. Python се доближава до Ruby като език за програмиране и позволява съхранението на данни, след като потребителят е приключил с дадена страница или е затворил браузъра си.

Това е основна разлика между Python и други езики като HTML, CSS, или Javascript.

Защо Python е подходящ за начинаещи програмисти?

Нека се върнем на въпросите, които зададохме по-рано и разгледаме Python, от гледна точка на леснота, приложимост, и търсене. Ще добавим и още няколко фактора, които ще докажат защо този вълнуващ език е един от най-често срещаните при изучаване на първи език за програмиране.

1. Общо предназначение

Python е език с общо предназначение и има широк спектър от задачи по програмиране, върху които може да бъде използван. Казано по друг начин, почти няма нещо, което не може да бъде създадено чрез Python, което отваря врати за практическото му използване от начинаещи програмисти. Въпреки, че езикът е предимно използван за уеб, той все по-често бива употребяван за разработка на настолни и мобилни приложения.

2. Лесен за разчитане

От особена важност за начинаещ програмен език е неговата леснота и четимост. Python, за разлика от други, алтернативни езици, е популярен с това, че е ясен и иползва лесно четим код, с английски синтаксис. Синтаксисът е онова, което въвеждаме, за да накараме езика да работи. Той включва думи, букви или други символи, разстояние, или други комбинации. При Python преобладават анлглийски думи, доколкото това е възможно, което го приближава до естествен, човешки език. Този плюс драстично намалява необходимото време за един начинаещ програмист да разучи и разгадае тайните на кода.

3. Добра екосистема

Заради популярността на Python, този език има добре изградена екосистема от професионалисти и любители, които могат да бъдат от полза, в случай че се появят затруднения при ученето и прилагането на езика. Като допълнителен бонус, Python има огромен брой предварително създадени библиотеки от код, изпълняващ отделни функции. Тези библиотеки могат да включват всичко от математическа обработка до графика или компютърен поглед и са достъпни за целите на програмиста.

4. Гъвкавост и подвижност

Python е динамично написан език, който има високо ниво на гъвкавост и подвижност. Този език не включва строги правила за изграждането на функции, което го прави по-подвижен и адаптивен при решаването на различни проблеми. Могат да бъдат използвани безброй различни методи за достигането на крайната цел. Струва си да споменем, че езикът е един от прощаващите грешки, което означава, че програмата ви ще може да бъде компилирана и стартирана, дори кодът да не е 100% изряден.

5. Добре развит

Фактът, че Python е добре развит и популарен език за програмиране означава, че в интернет пространството, а и не само, са налични голям брой качествени източници, които могат да бъдат полезни при изучаването на този език. Независимо дали сте решили да се преборите с този език сами или сте избрали професионален партньор като Progress, ще имате достъп до необходимата информация за успешното изучаване и прилагане на Python.

6. Повишено търсене

От професионална гредна точка, Python е изключително подходящ за изучаване и би могъл да допринесе за развието на бъдещата ви кариера като програмист, тъй като търсенето му в глобален мащаб нараства. С подобряването и еволюирането на технологиите, устройствата, които изплзваме ежедневно, стават все по-мощни и бързи, което заличава единствения минус на Python – неговата бързина. В следствие, търсенето на този език драстично нараства, което дава предимство на тези от вас, които са експерти в областта.

Надяваме се този списък с причини, да избереш Python за пръв език за програмиране да ти даде повече увереност! Не губи време, обади ни се сега и попитай за нашите курсове.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ