Go to Top

Топ 5 професии, за които е важно добре да познават MS Excel

Уменията за работа с Microsoft Excel се споменават в почти всяка обява за свободни работни места за офис служители. Факт е, че много кандидати подценяват сложността на тази програма и твърдят на интервютата, че могат да работят с електронни таблици, разчитайки, че ще научат Excel сами за няколко дни от предварително записани видео уроци. Това обаче се разминава с действителността, защото всеки който се сблъска на практика с реален казус е разбрал, че рядко може да намери бързо готово решение ако преди това не е преминал през поне едно присъствено обучение.

 

Кой трябва да знае Microsoft Excel? Нашите топ 5 предложения за професии:

1.Администратори на бази данни

Списъците и базите данни са най-често срещаният начин за използване на Excel. В една или друга степен таблици във формат .xlsx се използват във всички области, но са особено подходящи, когато човек трябва да се справя с големи количества данни. В работното поле на електронните таблици можете да създавате и бързо попълвате бази данни, да сортирате и филтрирате огромно количество информация по различни критерии, да правите заявки с помощта на специализирани функции и отчети с помощта на обобщени таблици (Pivot tables).

2.Счетоводители

Excel е незаменим за счетоводителите – той може да работи както в комбинация с професионални счетоводни системи, така и вместо тях. Счетоводният софтуер ви позволява (или поне би трябвало) да експортирате данни в таблици на Excel, за да извършите задълбочен анализ на различни параметри и да генерирате отчети. Също така с помощта на Excel се правят сложни изчисления, като се използват различни корекции и коефициенти, които могат да бъдат автоматизирани за циклично повтарящи се операции. Освен това редакторът на електронни таблици често се използва за създаване на документи – отчети, баланси, ценоразписи, фактури и други формуляри.

3.Икономисти и финансови анализатори

Редакторът на електронни таблици разполага с широка функционалност за финансови изчисления: с помощта на формули можете да изчислявате неустойки, лихви по заеми и кредити, незабавно да преизчислявате цените, като отчитате колебанията в обменния курс на валути и други променливи. Функциите на Excel ви позволяват да анализирате данни с всякаква сложност. Това е чудесен инструмент за пазарни проучвания, прогнозиране на продажбите и обобщени отчети с графики и диаграми.

4.Банкови служители

Excel има много функции за изчисляване на различни показатели за банкови продукти. Например, за изчисляване на благоприятни лихвени проценти, като се вземе предвид платежоспособността на физическо лице или предприятие, да се определят месечни плащания въз основа на лихвения процент, броя на периодите и сумата на заема (функция PMT), за изчисляване на падежа на заема (Функция NPER), за изчисляване на печалбата на банката за заеми с дадена сума, месечни плащания и матуритет (функция BET). Също така в Excel е лесно да се изчисли сумата, която клиентът може да вземе по заем с лихвени проценти, определени от банката, въз основа на сумата, която е готов да плаща ежемесечно (функция PS).

5.Мениджъри продажби / покупки

Електронните таблици на Excel често се използват като CRM за поддържане на клиентска база или база доставчици. Удобно е да групирате данни според определени критерии, например – дата на обаждане, „горещ“ или „студен“ клиент, статус на плащане, обем на поръчката. Освен това Excel може да съхранява асортиментни списъци за качване в онлайн магазин, да поддържа търговски записи, да анализира и прогнозира продажбите, да изготвя търговски оферти, да изчислява отстъпки и специални условия за програми за лоялност. Възможностите за визуализация в Microsoft Excel се използват широко за създаване на отчети за различни показатели и стилни презентации с графики и диаграми.

В допълнение към горните професии, Excel се използва в науката и медицината, социологията и статистиката, ИТ и SEO, маркетинга и рекламата, така че реалните умения за използване на електронни таблици са безспорно предимство на пазара на труда.

Къде да се обучавам?

Компютърно образователен център Progress предлага курс по Excel за начинаещи и за напреднали. Там лесно и в приятна обстановка ще се научите как да работите с Excel с максимална ефективност.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ