Go to Top

Как да управляваме пълноценно работното време?

Ако успеете да накарате всички хора в една организация да гребат в една и съща посока, можете да доминирате във всяка индустрия, на всеки пазар, срещу всяка конкуренция, по всяко време.

 Патрик Ленсиони

Работните задачи в ежедневието на един програмист или графичен дизайнер често са разнообразни и динамични. Това налага да се помисли за вариант, който ще помогне за пълноценна организация на работното време.

Съществуват различни техники и подходи за управление на времето. Подбрали сме няколко варианта, които се надяваме да са ви полезни.

Планиране на работната седмица

Опитайте се в началото на всяка седмица да планирате следващите работни дни и да разпределите дейностите, които е необходимо да се извършат тази седмица.

Опитайте се да планирате работните дни, така че да изпълните цялата задача в рамките на седмица или съществена част от необходимите дейности.

Техника Помодоро

Това е техника за управление на времето, която е създадена от италианеца Франческо Чирило.

Може да се използва обикновен кухненски таймер за готвене или компютърна програма. Също така, може да се ползва и мобилно приложение за телефон.

Същността не техниката се  състои в това да се разделят задачите на дейности, като всяка се изпълнява в продължение на 25 минути. Работи се фокусирано за 4 периода от 25 минути. След това (4 х 25 минути) се прави почивка от 15-20 минути.

Главното е техника Помодоро е да работите концентрирано и съсредоточено по време на всяко блокче от по 25 минути.

Да изядем Жабата

Това е техника, която се приписва на мисълта на  Марк Твен: “Първото нещо, което трябва да направите сутрин е да изядете жабата”. Има се предвид да направите в началото на деня първо обременяващите дейности и/или задачи.

За удобство може да изпълните следните стъпки:

  1. Изяснете си целта, която желаете да реализирате.
  2. Напишете я.
  3. Изберете краен срок за изпълнение.
  4. Организирайте дейностите според това, кое е най-приоритетно. По-трудните или неприятни задачи/дейности са вашите “жабки”.
  5. Действайте. Ако имате повече от една “жабка” във вашата “чиния” може да “изядете” първо най-неприятната.
  6. Изпълнявайте тези стъпки ежедневно.

Закон на Паркинсон

Това е подход, който е приписван на историка Сирил Норткот Паркинсон. Той е изказал следната мисъл: “работната задача се разширява до цялото време за изпълнение, което е на разположение”.

Този принцип е полезен, когато се взема предвид при планиране на времето като работата се раздели на кратки порции за нейното изпълнение.

Опитайте се да завършите задачата по-рано от крайния срок.

Когато планирате времето за завършване на дадена задача може да го разделите наполовина.

Отделяйте малко време в началото на работния ден за рутинни задачи като телефонни разговори, отговаряне на електронна поща и др.

Регулярни почивки

По време на работният ден правете регулярни почивки без значение какъв подход използвате.

Опитайте се почивките да са в рамките на 15-20 минути през които вие наистина си почивате без да изпълнявате служебни задачи.

Делегирайте

Не може да изпълните всичко сами. Опитайте се да дадете задачи за изпълнение на колеги от екипа с който работите. Имайте предвид, че като давате задачи на други хора да не забравите да им дадете краен срок за изпълнение.

Разбира се има много и различни начини и подходи за управление на времето, които може да приложите. Изберете това, което ви допада най-много и се придържайте към него.

Прочетете повече за курса ни по “Управление на времето и приоритетите в работата”.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

референция
референция
референция
референция за проведен компютърен курс
референция за проведен компютърен курс
kurs za obshtinska banka
kurs proveden na obb
референция за проведен компютърен курс
референция
референция за проведен компютърен курс
kurs za allianz
референция
референция за добре проведено компютърно обучение
референция
obuchenie na baumax1
референция
референция
BankThatMatters UCB BG logo Sep2017
ВИЖ ПОВЕЧЕ