Go to Top

Как да управляваме пълноценно работното време?

Ако успеете да накарате всички хора в една организация да гребат в една и съща посока, можете да доминирате във всяка индустрия, на всеки пазар, срещу всяка конкуренция, по всяко време.

 Патрик Ленсиони

Работните задачи в ежедневието на един програмист или графичен дизайнер често са разнообразни и динамични. Това налага да се помисли за вариант, който ще помогне за пълноценна организация на работното време.

Съществуват различни техники и подходи за управление на времето. Подбрали сме няколко варианта, които се надяваме да са ви полезни.

Планиране на работната седмица

Опитайте се в началото на всяка седмица да планирате следващите работни дни и да разпределите дейностите, които е необходимо да се извършат тази седмица.

Опитайте се да планирате работните дни, така че да изпълните цялата задача в рамките на седмица или съществена част от необходимите дейности.

Техника Помодоро

Това е техника за управление на времето, която е създадена от италианеца Франческо Чирило.

Може да се използва обикновен кухненски таймер за готвене или компютърна програма. Също така, може да се ползва и мобилно приложение за телефон.

Същността не техниката се  състои в това да се разделят задачите на дейности, като всяка се изпълнява в продължение на 25 минути. Работи се фокусирано за 4 периода от 25 минути. След това (4 х 25 минути) се прави почивка от 15-20 минути.

Главното е техника Помодоро е да работите концентрирано и съсредоточено по време на всяко блокче от по 25 минути.

Да изядем Жабата

Това е техника, която се приписва на мисълта на  Марк Твен: “Първото нещо, което трябва да направите сутрин е да изядете жабата”. Има се предвид да направите в началото на деня първо обременяващите дейности и/или задачи.

За удобство може да изпълните следните стъпки:

  1. Изяснете си целта, която желаете да реализирате.
  2. Напишете я.
  3. Изберете краен срок за изпълнение.
  4. Организирайте дейностите според това, кое е най-приоритетно. По-трудните или неприятни задачи/дейности са вашите “жабки”.
  5. Действайте. Ако имате повече от една “жабка” във вашата “чиния” може да “изядете” първо най-неприятната.
  6. Изпълнявайте тези стъпки ежедневно.

Закон на Паркинсон

Това е подход, който е приписван на историка Сирил Норткот Паркинсон. Той е изказал следната мисъл: “работната задача се разширява до цялото време за изпълнение, което е на разположение”.

Този принцип е полезен, когато се взема предвид при планиране на времето като работата се раздели на кратки порции за нейното изпълнение.

Опитайте се да завършите задачата по-рано от крайния срок.

Когато планирате времето за завършване на дадена задача може да го разделите наполовина.

Отделяйте малко време в началото на работния ден за рутинни задачи като телефонни разговори, отговаряне на електронна поща и др.

Регулярни почивки

По време на работният ден правете регулярни почивки без значение какъв подход използвате.

Опитайте се почивките да са в рамките на 15-20 минути през които вие наистина си почивате без да изпълнявате служебни задачи.

Делегирайте

Не може да изпълните всичко сами. Опитайте се да дадете задачи за изпълнение на колеги от екипа с който работите. Имайте предвид, че като давате задачи на други хора да не забравите да им дадете краен срок за изпълнение.

Разбира се има много и различни начини и подходи за управление на времето, които може да приложите. Изберете това, което ви допада най-много и се придържайте към него.

Прочетете повече за курса ни по „Управление на времето и приоритетите в работата“.

Leave a Reply

ЧАСТ ОТ НАШИТЕ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ

ВИЖ ПОВЕЧЕ