Go to Top

SEO оптимизация

SEO курс

Оптимизация на уеб страници за добро позициониране в търсещите машини (SEO)

Какво е SEO – Оптимизация за търсачките

Думата SEO е съкращение от английския израз SEARCH ENGINE OPTIMIZATION или казано на български – оптимизация на интернет страниците за търсачките, оптимизация на сайтове, която в някой случаи е свързана и с изработка на изцяло нов сайт, в който има всичко необходимо, за да се “котира” добре в интернет.

Какво се оптимизира за търсачките?

Прави се оптимизация на даден уеб сайт или част от него, или на отделни интернет страници. Изпълнява се цял набор от задължителни и не толкова задължителни неща, чрез които съответния сайт да има възможност да излиза на по-челни позиции в листа на търсачката, например в Google, при търсене по дадена дума или фраза, наречена в интернет – ключова дума/фраза. По този начин, ако Вашия сайт е добре оптимизиран и излиза на челни позиции, а защо не и на първа позиция при търсене от потребител по дадена ключова дума, предварително избрана и зададена, има огромна вероятност той да посети точно Вашия сайт. Това няма да е така, ако сайта Ви излиза на втора или трета страница. Ако пък сайта Ви се позиционира след третата страница – забравете посещенията!

Колкото и хубав сайт да имате, колкото и пари да се хвърлили по направата му – ако потребителите не го намират лесно, той няма да има никакъв смисъл. Това е като да отворите магазина си на 20 км от най-близкият град и до него да води само един тесен едно-лентов черен път.

Как точно се оптимизира?

Оптимизацията на сайт е сложен процес. Няма как да се каже точно време, защото оптимизацията започва с определени стъпки, които повечето „ОПТИМИЗАТОРИ“ си мислят, че са единствени, но продължава обикновено 3-6 месеца, а понякога може да отнеме година, докато се види ефект от свършената работа. Това е процес, в който наетата фирма или агенция е с постоянен ангажимент. Освен това, много е специфично какъв е сайта, както и как е бил проектиран и изпълнен преди това. Самата оптимизация се дели на два вида – вътрешна и външна.

Вътрешната оптимизация представлява процеса, в който се работи вътре по самия сайт, който ще се оптимизира. Това включва оптимизация на заглавията на страниците, мета маркерите, URL адресите, пренаписване на текстовете, създаване на карта на сайта, създаване на добра вътрешна архитектура … и не само. Този процес е еднократен и дава добри резултати, ако сайта Ви няма или има малка конкуренция. За съжаление обаче, няма ниша, в която да няма конкуренция. А конкурентите също оптимизират своите и се борят за по-предно класиране. Тоест НЕ може само да се разчита на програмната еднократна оптимизация. Тогава се налага сайта да бъде оптимизиран още. Това е външната оптимизация. Тя включва безплатни и платени форми на регистрация в търсачки, международни и местни директории, каталози, справочници, фирмени указатели или директории с линкове.  Представянето Ви в социални мрежи, изграждане и поддръжка на профили на фирма и сайта, пускане на коментари в релевантни блогове и форуми, размяна на линкове също с релевантни сайтовеприсъствието в новинарски сайтове с избистрена стратегия, в сайтове за обяви и други подобни.

Защо да плащам тогава за SEO, като мога да си платя директно на Google и да излизам на каквото си поискам?

– Тази рекламата в дългосрочен план излиза по-скъпо отколкото използването на SEO услуги. Например, да вземем бизнес със сфера на дейност – „Ремонт на компютърни системи и принтери“. Ако на месец фирмата има разход за платена реклама = 150 лв, то след година ще са похарчили 1800 лева. Дори с половината на тази сума, и с времеви ресурс може да се постигне много повече. Освен това, все повече хората започват да избягват платените реклами в търсачката.

– Според статистически проучвания едва 12% от търсещите хора кликат на платените реклами (спонсорираните връзки – Google Adwords). Останалите 88% кликат на органичните резултати и разглеждат повече от 1 резултат.

При прекратяване на PPC (pay per click) кампания, сайтът Ви „потъва“ на някоя си страница от резултати в Гугъл, докато при SEO дори и временно да прекратите с оптимизацията, той може за дълго време да се задържи на позицията, на която е в момента.SEO kurs

– Като един SEO специалист вие, ще отриете възможност сами да развивате бизнеса си, като се грижите за по-доброто позициониране на вашата  комерсиална или некомерсиална дейност. Всичко това, може да извършвате от дома или офиса си безплатно. Вече, няма да е нужно да се ангажирате със навременното заплащане на отчетени платени кампании.

Защо задължително SEO и популяризация в интернет, а не някакъв друг вид реклама?

Защото това е част от съвременния живот – интернет. Защото за разлика от всички други реклами, които съществуват по света, единствено при качествено SEO и правилна интернет кампания, Вие ще получите и правилно таргетиране и качествен ефект. Това ще рече, че Вие не чакате потребител да забележи билборда, или да отиде специално на павилиона да си купи вестника с Вашата реклама, или да тръгне да търси, а и да намери някой печатен справочник, или пък да преглежда и прослушва ежедневно телевизия и радио и превърта TV канал след канал или станция след станция, за да хване точно тази реклама. Днес потребителят е УЛЕСНЕН. Има възможността в момента, в който му потрябва нещо – сам да го намери бързо и лесно чрез интернет. И ако Вие предлагате точно това, което той търси и държите една от челните позиции на тази стока или услуга, то Вие да спечелите посещение и евентуално  – Клиенти.

За кого е предназначен курсът:

Курсът е предназначен за собственици на малък бизнес и хора които ще преследват кариерата на оптимизатори на чужди сайтове. Курсът обхваща няколко допълнителни модула свързани с менажиране на уеб страници, за да могат да се включат курсисти без никакъв опит в този материал. Същевременно се засягат доста специфични техники, които са неизменна част от арсенала на професионалните оптимизатори на сайтове. Добре е преди да се запишете за курса да имате практически казус (сайт който искате да оптимизирате), за да можете да прилагате наученото веднага. Така ще затвърдите знанията си най-добре.

Какво е необходимо за участие в курса:

Необходимо е курсистите желаещи да вземат участие в курса да се запишат до 3 дни преди началната дата на обучението, като направят това на място в административния офис на компютърно образователния център „Progress”( пл. Славейков №11) заплащайки минимум 1/2 от стойността на обучението. Възможно е и заплащане по банков път. Повече информация – тук.

Ползване на личен или служебен лаптоп:

Тези, които нямат възможност да ползват собствен лаптоп, трябва да заявят за това по email или телефон, за да им бъде осигурен служебен лаптоп/настолен компютър от центъра.

Мащаб на групата:

С цел по-ефективно обучение, групите  са ограничени до 6 курсиста.

Издаване на Сертификат:

Степента на  справяне с  финалния тест е основание за издаване на Сертификат. 

Хостинг план:

Безлатен хостинг за всеки един курсист за целите на курса, предоставен от нашите партньори от Суперхостинг, чрез план – „СуперПро“ . Повече информация – тук.

Записване за курса:

График на занятията, ще намерите – тук.

Учебна програма на курса по SEO:

 1. SEO. Въведение. За курса,какво да очакваме, какво ще научим.Какво е SEO? Какво е SEM? Internet Marketing.

2. Търсещи машини Google, Yahoo, MSN, Yandex.

3. Web сайт. Видове сайтове. Статични и Динамични сайтове.

4. Статични уеб сайтове, основни понятия за HTML, тагове в HTML, генератори на HTML код, използване на Dreamweaver.

5. Meta tags. Полезни и безполезни тагове. Значение и тежест на мета таговете.

6. Динамични сайтове. CMS. Видове CMS. Избор на най-подходящия за вашите нужди CMS.

7. Домейн. Хостинг. DNS сървъри. Видове домейни. Домейни на кирилица.Избор на домейн и хостинг. Sub и Addons домейни.

8. Общи понятия за WEB servers, Apache, MySQL, PHP. Какво е WAMP и LAMP. Създаване на база данни в MySQL и потребител към нея.

9. Работа с admin панела на хостинга, запознаване и работа с Cpanel и Vista Panel.

10. CMS Joomla. Запознаване, първоначално инсталиране, версии.

11. Създавене на малък сайт на Joomla. Работа с админ панела. SEO за Joomla сайт.

12. Структуриране на сайта, менюта, модули, компоненти и т.н.

13. Съдържание на сайта, ключови дими, съдържание на текста, форматиране на текста. Анализ на статиите, създаване на уникално съдържание, копирайтинг, избягване на дублирано съдържание.

14. URL адреси, видове, реални и генерирани. Какво е Mod Rewrite на apache web server и как той е свързан с URL адресите на вашият сайт.

15. Какво е sitemap и как да го направим. Използване на sitemap generator.

16. Как работи GOOGLE. Ботове на Google Adsense bot, Freshbot и DeepCrawl. Алгоритми на Google и промяната им във времето.

17. Какво е backlink. Как да намерим линкове за вашият сайт. Безплати линкове. Платени линкове. Търговия с линкове.

18. Как да изградим собствена стратегия за backlink. Място на линковете в сайта. Кога да ги пускаме.

19. Какво е SERP Search engine results page. Кога да очакваме промени в него. Малки и големи промени. Логични и алогични промени.

20. Какво е google backlink update и какво е google pagerang update. Как да правим Backlink Anchor Text Analyzer.

21. Google наказания как да ги избегнем. Как да разберем, че на даден сайт му е наложено наказание.

22. Ъпдейти на Google, кога и как се появяват. Какво е Панда и Какво и Пингвин ъпдейти на Google.

23. SЕО профил на вашият сайт в социалните мрежи, връзка на сайта със социалнта мрежа.

24. SЕО одит на вашият сайт. SЕО анализ на конкурентни сайтове.

25. Използване на Google Webmaster Tools.

26. Използване на Google Analytics.

27. Какво е „черно” и какво е „бяло” SEO. Техники. Мейл маркетинг. Spam.

28. Какво е Google AdWords‎ какво е Google Adsense.

29. Анализ на вашата пазарна ниша в интернет. Конкурентни сайтове. Корпоративно и финансово разузнаване.

30. Изработване на собствена стратегия за SEO на вашият сайт. Бюджетиране на сайта и оптимизацията му. Разумни и неразумни рискиве.

31. Как да продължим нашето обучение и самообучение след като вече сте завършили курса? Полезни сайтове за SEO. Къде да търсим SEO новини в интернет. Как да преценяваме дали дадена SEO информация или новина е достоверна или не.

Цена и заплащане на курса:

Цена: 360лв.

Бонуси:В началото на обучението всеки курсист получава  учебни материали (безплатно).

10% отстъпка при записване на следващ модул/курс в Компютърно образователен център “Progress”.